Winterse roerbak met Chinees vijfkruidenpoeder (Veg!)

In het kookboek Veg! van Hugh Fearnley-Whittingstall staat op bladzijde 288 het recept Winterse roerbak met Chinees vijfkruidenpoeder. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 2 personen.

 

Dit gerecht krijgt een warm karakter van de steranijs uit het vijfkruidenpoeder. Je kunt de groente aanpassen bij wat je in huis hebt – knolselderij in plaats van pastinaak, bijvoorbeeld, of kool in de plaats van spruitjes – maar ik denk dat dit juist een grappige manier is om spruitjes te gebruiken.

 

Klik hier voor de recensie van Veg!

Ingrediënten:

  • 1 grote wortel, geschild
  • 1 kleine pastinaak, geschild
  • ongeveer 100 g shiitake. kastanje- of gewone champignons, steeltjes ingekort
  • ongeveer 100 g spruitjes, schoongemaakt
  • 2 nestjes snelkookeiernoedels (ongeveer 50 g)
  • 2 el zonnebloemolie
  • 3 sjalotjes of 1 middelgrote ui, fijngesneden
  • ½-1 middelhete rode chilipeper, van zaad ontdaan, fijngesneden
  • 1 teentje knoflook, fijngesneden
  • flinke snuf suiker
  • 2 el sojasaus
  • 2 el rijstwijn
  • ½ tl Chinees vijfkruidenpoeder
  • flinke kneep limoensap
  • zeezout en versgemalen zwarte peper

Bereiding:

  • Bereid eerst de groenten: snijd de wortel in dunne reepjes en de pastinaak, paddenstoelen en spruitjes in dunne plakjes
  • Kook de eiernoedels volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Verhit intussen de zonnebloemolie in een wok op hoog vuur, Doe de ui of sjalotjes erbij en roerbak 1 minuut. Voeg de wortel en pastinaak toe en roerbak nog 2 minuten. Doe de paddenstoelen en knoflook erbij en roerbak nog een paar minuten.
  • Doe als laatste de spruitjes in de wok en bak nog een paar minuten mee tot ze geslonken zijn. Breng goed op smaak met zout, peper en een flinke snuif suiker. Schep uit de wok.
  • Giet de noedels af. Draai het vuur onder de wok laag en voeg de sojasaus, rijstwijn, het vijfkruidenpoeder en de noedels toe. Roerbak een paar minuten, doe de groente terug in de pan en schep alles op hoog vuur door elkaar.
  • Schep in voorverwarmde kommen en kijp er wat limoensap overheen.

Eet smakelijk!

Dit boek is te koop bij onze online boekhandel. Klik op de onderstaande banner.