In het kookboek 1080 Recepten van Simone en Inés Ortega staat op pagina 130 het recept Gazpacho met balletjes geitenkaas en fijngehakte olijven. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 4 tot 6 personen.
Klik hier voor de recensie van 1080 Recepten.
Ingrediënten:
- 1 kg rijpe tomaten, gepeld zonder pitjes en grof gehakt
- 0,25 ui, grof gehakt
- 1 kleine komkommer, geschilld en grof gehakt
- 0,5 kleine groene paprika, zonder pitjes en grof gehakt
- 250 gram broodkruim
- 1,75 deciliter olijfolie
- 2 eetlepels witte-wijnazijn
- 100 gram verse geitenkaas
- 6 zwarte olijven, ontpit en fijngehakt
- verse, grof gehakte basilicum
- zout
Bereiding:
- Pureer de tomaten, de uit, de komkommer, de paprika, het broodkruim, de olie en de azijn in gedeelten met een keukenmachine.
- Giet de gladde puree in een kom en roer er zo nodig nog een beetje koud water door. (Meestal hoeft dat niet omdat de tomaten in het algemeen genoeg vocht bevatten.)
- Dek de kom af met huishoudfolie en zet de gazpacho minstens 2 uur in de koelkast. Vorm de geitenkaas vlak voor het serveren met uw handen of met een balletjesstker tot balletjes. Rol ze door de gehakte olijven.
- Breng de soep op smaak met zout, roer goed en strooi er het basilicum over. Geef de kaasballetjes bij de soep.
Opmerking:
Gebruik sherry-azijn in plaats van witte-wijnazijn als u de gazpacho iets extra\'s wilt geven. Als de soep op het moment van opdienen niet koud genoeg is, doe er dan een paar ijsblokjes in. U kunt eventueel op het laatste moment desgewenst nog wat zwarte peper uit de molen toevoegen.
Eet smakelijk!