In het boek Wijn en bewaren van Frank Jacobs en Gert Crum staat op bladzijde 148 het weetje Blindproeven.
Roald Dahl schreef er een geweldig humoristisch verhaal over. Sommige wijnsnobs proberen hun gezelschap er af en toe mee te imponeren. En stiekem zouden we het allemaal wel heel goed willen kunnen: blindproeven. Blindproeven is een zaak van concentratie, analyseren, wegstrepen, theoretische kennis en vooral een goed smaakgeheugen. Want blindproeven is niets anders dan herkennend proeven, een combinatie van reduceren, deduceren en uiteindelijk meestal ook nog een beetje puur 'wijntje raden'. Leuk om af en toe eens te doen en daarbij te bedenken dat het helemaal geen schande is om fouten te maken. Nog leuker is het wanneer het zo af en toe eens een keertje lukt, maar het is zeker geen reden om te bluffen. Wat dat laatste betreft zou iedere blindproever een voorbeeld moeten nemen aan Harry Waugh, een van de bekendste personen uit de Britse wijnhandel van de vorige eeuw. Waugh (1904-2001) was gedurende het eind van de jaren veertig en in de jaren vijftig wijninkoper van Harvey's of Bristol, werd later de nestor van de Engelse wijnschrijvers en stond bekend als een briljant proever. Nog altijd legendarisch is het antwoord dat hij ooit in een interview gaf op de volgende vraag: "Have you ever mistaken a Bordeaux for a Burgundy?" Met dat typisch Britse gevoel voor humor en understatement antwoordde Harry Waugh: "Not since lunch." Dus bedenk voortaan bij elke keer dat u er weer eens tienduizend kilometer naast zit, dat het blindproeven opnieuw een fantastische oefening was in… bescheidenheid.