In het boek Superwijn 2007 van Matt Skinner staat op bladzijde 62 het weetje Love Juice. Het gaat over passende wijnen bij chocolade.
Allesbehalve een gepaste titel, ik weet het, maar je moet toegeven dat hij erg goed past bij het stukje van deze week nu Valentijnsdag eraan komt. Sorry.
Dus nu dat van de baan is en voor het geval je het vergeten was (!): 14 februari is de internationale dat van de romantiek: een dag waarop mensen wijd en zijd – soms volledig misplaatst – een ander hun onsterfelijke liefde verklaren. En als je verlegen zit om ideeën voor een cadeau voor je betere helft, speelknaap, pimp daddy, kanjer, schatje, moeder de vrouw, wijf, vent wip, blok aan het been, huisplaag (bedankt iedereen van kantoor!), wat dacht je dan van iets echt origineels – zoals, pakweg, wijn of chocolade? Geef ze alleen niet samen.
Chocolade en wijn: twee dingen die de meesten van ons niet zo\'n klein beetje opwinden. Beide zijn van zichzelf afrodisiaca en toch is het vreemd dat ze samen zo\'n slechte relatie hebben. Een combinatie van de lastige texturen, extreme zoetheid of – aan het andere eind van het spectrum – extreme bitterheid van chocola elimineert alle wijnen op een handjevol na van de lijst van potentieel perfecte combinaties.
Uit ervaring weet ik dat op Muscat gebaseerde zoete wijnen tot de meest geslaagde partners van chocola behoren, ook al bezitten bizarre maar heerlijke zaken zoals mousserende Shiraz uit Australië, Recioto della Valpolicella uit Italië en Pedro Ximénez uit Spanje allemaal het vermogen om je uit je dak te laten gaan als ze gepaard gaan met de juiste chocoladegerechten.
Zwijmel ze!