Welkom bij Tannetje.nl
Khumb ki khichri (Benares)
In het kookboek Benares van Atul Kochbar staat op bladzijde 187 het recept Khumb ki khichri, ofwel in goed Nederlands Paddenstoelenkedgeree. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 4 personen.
Khichri is een eenvoudig Indiaas gerecht met rijst en linzen dat zich tijdens de Britse heerschappij ontwikkelde tot kedgeree. De Britten vonden de Indiase versie blijkbaar een beetje saai, dus voegden ze er eieren aan toe. Tegenwoordig wordt er ook vaak gerookte schelvis en soms een beetje witte saus aan toegevoegd. Hier is de geraffineerde versie met truffel zoals die in Benares wordt geserveerd.
Kwartelpootjes met sojadressing (MasterChef bij de meesters thuis)
In het kookboek MasterChef bij de meesters thuis staat op pagina 16 het recept Kwartelpootjes met sojadressing van Ferran Adrià. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 2 personen.
Dit is een fantasievolle manier om kwartel te bereiden; en met wat oefening is het een snelle en zekere manier om uw gasten te verrassen.
Kikkererwtenkoekjes met mangoraita (De parttime vegetariër)
In het kookboek De parttime vegetariër van Nicola Graimes staat op bladzijde 68 het recept Kikkererwtenkoekjes met mangoraita. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 4 personen. De voorbereiding is 15 minuten en de bereiding 8 minuten.
Deze knapperige gefrituurde kikkererwtenkoekjes, worden op smaak gebracht met Indiase specerijen en geserveerd met een fruitige mangoyoghurtdip. Voor een lichte maaltijd geeft u er warm naanbrood bij en een salade van plakjes komkommer, venkel en rode ui.
Krab in curry met noedels (Recepten uit de Cariben)
In het kookboek Recepten uit de Cariben van Shivi Ramoutar staat op pagina 86 het recept Krab in curry met noedels. De hoeveelheden in de recepten zijn voor 4 tot 6 personen. Het voorbereiden duurt 5 minuten en de bereiding 35 minuten.
Een perfect voorbeeld van de veelzijdigheid van de Caribische keuken: hoewel dit gerecht op een strandsnack uit Tobago is gebaseerd, is het ook een heerlijk verwarmend wintergerecht. Je wilt hier absoluut gefrituurde broodjes (zie pag. 126) of dikke sneetjes brood bij om in de saus te dopen. Het gerecht wordt meestal gemaakt met een hele krab, maar ook met alleen krabbenpoten kun je dit op de typisch Caribische manier (namelijk met je handen) eten zonder dat de maaltijd in een knoeiboel ontaardt! Er is een reden dat dit gerecht op het strand wordt gegeten: op die manier kun je achteraf meteen in zee springen om jezelf af te spoelen!
Gazpacho met kersen (Cornersmith)
In het kookboek Cornersmith vanAlex Helliott-Howery en James Grant staat op pagina 90 het recept Gazpacho met kersen. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 4 personen als hapje vooraf, of 10 tot 12 kleine borrelglaasjes bij een cocktailparty. De voorbereidingstijd is 20 minuten, plus ten minste 2 uur koelen.
Deze koude soep verenigt twee zomerse ingrediënten die je meestal niet samen ziet. Het resultaat is verbluffend. Kies wel de beste kwaliteit olijfolie, de smakelijke tomaten en de roodste kersen die je maar kunt vinden.
Abrikozen met amaretto (Droog!)
In het kookboek Droog! van Michelle Keogh staat op bladzijde 31 het recept Abrikozen met amaretto. Aantal: 20-24 halve abrikozen. Voorbereiden: 1 uur 15 minuten. Drogen: 20-28 uur
Koop direct abrikozen zodra ze in het seizoen zijn en doe er je voordeel mee. Zoek rijpe, zoete exemplaren uit. Lichte plekjes of vlekjes hebben geen invloed op het eindresultaat. De abrikozen in dit recept hebben van tevoren een heerlijk amarettobadje gehad, maar gewone gedroogde abrikozen zijn ook heerlijk.
Libanese rozenblaadjesrijst (Pimp my rice)
In het kookboek Pimp my rice van Nisha Katona staat op bladzijde 122 het recept Libanese rozenblaadjesrijst. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 4 personen. Voorbereiding: 30 minuten, plus marineren. Bereiding: 50 minuten
Het sappige aangebakken lamsvlees en de houtige aromatische kruiden zorgen in dit geliefde Libanese huiselijke gerecht voor een diepe, aardse basis. Aan de andere kant geven de saffraan en rozenblaadjes juist een elegant en geraffineerd randje aan het geheel. Heerlijk geserveerd met verkoelende muntyoghurt.
Rosa’s groene curry met kip (Rosa’s Thai Café)
In het kookboek Rosa’s Thai Café, van Saiphin Moore, staat op pagina 78 het recept Gang kiew wan gai, ofwel in goed Nederlands Rosa’s groene curry met kip. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 4 personen.
Toen ik voor het eerst in Hongkong was, kookte ik voor mijn werkgever Thaise gerechten met een Chinese twist die ik nog nooit had geprobeerd. De reden hiervoor was eenvoudig: ik kon niet alle ingrediënten vinden die ik thuis in Thailand gebruikte, dus maakte ik er het beste van met wat ik wel kon vinden. Deze groene curry was daarom niet wat ik gewend was, maar het bleek de beste curry te zijn die ik ooit had gemaakt!
Gestoofde varkenswangen in kokoswater (Slow Cooked)
In het kookboek Slow Cooked van Olivia Andrews staat op pagina 94 het recept Gestoofde varkenswangen in kokoswater. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 6 personen. Voorbereiding: 5 minuten. Bereiding: 8 uur en 20 minuten (slowcooker), 2 uur en 45 minuten (fornuis)
In dit lichte, voedzame Vietnamese gerecht kun je ook runderwangen of kippenbouten (zonder vel) gebruiken in plaats van varkenswangen.
Komkommer, avocado, rijstpap & gerookte zalm (Superstarters)
In het boek Superstarters van David Bez staat op pagina 149 het recept Komkommer, avocado, rijstpap & gerookte zalm. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 1 persoon.
Voor de visliefhebber.
Koreaanse rijstpannenkoeken met dadels en honing (Basisboek Aziatisch)
In het kookboek Basisboek Aziatisch van Jody Vassallo en Emily Ezekiel staat op pagina 494 het recept Koreaanse rijstpannenkoeken met dadels en honing. Het voorbereiden duurt 10 minuten, het bereiden 6 minuten. De bereiding is heel eenvoudig.