In het kookboek Con gusto van Erik Verdonck staat op pagina 111 het recept Traag gegaard buikspek met hoisinsaus. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 4 personen.
Biersuggestie: 'Bij het traag gegaard buikspek met hoisinsaus ga ik voor de wat vollere Koninck onder de bollekes, de Winterkoninck. Dit gerecht, dat toch zeer gearomatiseerd is, door middel van verschillende specerijen, verdient dan ook een zeer speciaal bier dat het gerecht enerzijds verfrist en anderzijds harmoniseert met zijn smaak. Van De Koninck is geweten dat het bier zich perfect combineert met toch wel kruidige vleesgerechten."
In het kookboek Koken met stoom staat op pagina 134 het recept Noedelsalade met kip en groenten. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 4 personen.
Zo kan het ook in de stoompan: wikkel de kipfilets in magnetron- of huishoudfolie en leg ze in de gaatjespan van de stoompan. Verdeel de boogjes bleekselderij en de peultjes over de bodem van een tweede gaatjespan en zet eerst de gaatjespan met de kip en daarop de gaatjespan met de groenten boven de waterpan. Leg er een deksel op en stoom alles circa 10 minuten. Ga verder te werk zoals hieronder staat beschreven.
In het kookboek De echte smaak van Indonesië staat op bladzijde 70 het recept Nasi goreng. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 4 personen.
Nasi goreng mag natuurlijk in geen enkel kookboek over Indonesisch eten ontbreken. Het recept hierover kun je beschouwen als het perfecte basisrecept dat je naar eigen smaak en beschikbaarheid van ingrediënten kunt wijzigen. Een favoriete versie van veel Indonesiërs is nasi goreng met ikan djambal (gezouten, gedroogde vis) in plaats van vlees en garnalen. Kook de djambal eerst 10 minuten in kokend water, spoel hem koud af en snijd hem in kleine stukjes. Maar hoe je je nasi goreng ook eet, serveer hem altijd met een lekkere verse sambal, stukjes krokante kroepoek - liefst zelf gebakken - en een frisse atjar (ingelegde groenten), bijvoorbeeld met komkommer.
In het kookboek Snow Food van Vanja van der Leeden en Monique Pawirosemito staat op pagina 87 het recept Surinaamse erwtensoep. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 4 personen.
Deze erwtensoep is Surinaams vanwege het zoutvlees en de gele erwten die we gebruiken. Dat haal je in Nederland bij de Surinaamse toko, maar je kunt het ook vervangen door gezouten spek. Om het Surinaams te houden, eet je het met een Surinaamse peper en rijst.
In het kookboek De kracht van specerijen van Winiefred Van Killegem staat op pagina 17 het recept Palingsoep met anijs. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 4 personen.
Pagina 35 van 36