Back to Top

Welkom bij Tannetje.nl

In het kookboek Arabesque van Claudia Roden staat op bladzijde 215 het recept Ayva dolmasi, of in goed Nederlands Gevulde kweeën. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 4 personen.

 

Dit is echt verrukkelijk. Kweeën zijn een groot deel van het jaar verkrijgbaar in winkels voor oosterse producten. Hier worden ze met een vleesmengsel gevuld en heet opgediend. Kweeën zijn hard en hebben een lang verblijf in de oven nodig voor u ze kunt snijden en vullen, maar dit kan van tevoren gebeuren – zelfs de dag ervoor. Ik gebruikte hiervoor heel grote exemplaren, omdat ze er nu eenmaal waren, maar u kunt ook 4 kleine nemen, waarvoor de baktijd korter is. Geef ze heet met rijst met kikkererwten of rijstpilaf.

In het kookboek De Joodse keuken van Claudia Roden staat op pagina 340 het recept Arook Thayin, ofwel in het Nederlands Birmese kipkroketjes. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 6 personen.

 

Vanaf het midden van de negentiende eeuw vestigden joden uit Calcutta, Cochin, Perzië en Irak zich in Birma, in Zuidoost-Azië. Het waren de Baghdadi-joden die er een gemeenschap van maakten en hun kookstijl was sterk bepalend. De meeste joden vluchtten tijdens de Japanse bezetting naar India. Dit is een van de vele recepten die mevrouw Philomène Jacobs van de Indiase Baghdadi-gemeenschap mij stuurde. Het zijn heel bijzondere borrelhapjes.

 

In het kookboek Uit de oven van Diana Henry staat op pagina 121 het recept Geroosterde aardperen & prei met crème fraîche, geschaafde Goudse kaas & hazelnoten. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 4 personen. Je kunt het als voor- of bijgerecht bereiden.

 

Je hebt lekker dikke aardperen voor dit gerecht nodig, want dunne exemplaren zijn gewoon niet vlezig genoeg. In plaats van Goudse kaas kun je ook een andere harde kaassoort gebruiken. Dit is een heerlijke smaakcombinatie; laat de hazelnoten niet weg, want die zijn echt wezenlijk. Het is een van mijn lievelingsgerechten uit dit boek.

 

In het kookboek De groentekeuken -Hapjes en dipjes van Emilie Franzo staat op bladzijde 44 het recept Gevulde paprika-terrine.

Het recept is vegetarisch en glutenvrij. De hoeveelheden in het recept zijn voor 8 personen, de voorbereiding duurt 25 minuten en de bereiding 20 minuten. U moet rekening houden dat ingrediënten een nacht moeten rusten.

 

In het kookboek Een dagelijkse portie power van Claudia Van Avermaete staat op bladzijde 198 het recept Zeebaarspapillot. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 2 personen. De bereiding duurt 15 minuten en daarnaast nog 20 tot 25 minuten oventijd.

In het kookboek Jamie's Food Fight Club weekend kookboek van Jamie Oliver staat op bladzijde 182 het recept Zalm in zoutkorst. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 8 personen. Bereidingstijd 1 uur en 45 minuten, plus afkoelen


Venkel, citroen & kruiden in overvloed. Door zalm in een zoutkorst te bakken creëer je een soort grotje waarin het vocht optimaal behouden blijft, en het voegt een subtiele smaak toe. De vis ziet er niet alleen spectaculair uit, maar wordt ook heerlijk vlokkig.

In het kookboek Eet, reset heal van Gwyneth Paltrow staat op pagina 132 het recept Heilbotpakketjes met citroen, paddenstoelen & sesamolie. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 2 personen.

 

Ik vind vrijwel alles goed combineren met geroosterde sesamolie en dat geldt zeker voor dit met gember op smaak gebrachte heilbot-en-paddenstoelenpakketje. Dit gerechtje is voor 2 personen, maar je kunt de hoeveelheden gemakkelijk vermenigvuldigen voor een groter gezelschap. (Het lijkt wel of al mijn vrienden ineens langskomen als ik dit maak).