Back to Top

Welkom bij Tannetje.nl

In het kookboek Dosia plukt bessen van Dosia Brewer staat op bladzijde 99 het recept Dosia plukt bessen. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 10-12 personen. Het bereiden vergt 20 minuten en de bereiding in de oven ± 6 uur + afkoelen.

 

Zo’n hoge, luchtige pavlova is de ster van elke feesttafel. Bak hem rustig op lage temperatuur voor een mooi hagelwit resultaat. Je kunt de meringue al 1-2 dagen van tevoren bakken. Bewaar hem dan wel heel goed luchtdicht afgesloten. Zeker op vochtige dagen wordt je schuim anders snel zacht. Vul je pavlova pas vlak voor je hem op tafel zet voor maximum crunch.

 

Klik hier voor de recensie van Dosia plukt bessen.

 

 

 

 

 

 

 

 

In het kookboek Eén Pan, Plaat, Planeet van Anna Jones staat op pagina 189 het recept Bloemkool-gembersoep met kruidige cashewnoten. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 4 personen.

 

Deze soep is zo troostrijk dat ik er het hele jaar door zin in heb. Hij is machtig en rustgevend, met een kruidig accent en een opbeurend vleugje citroen.

 

EnpanplaatplaneetAnna52900OVFT fKlik hier voor de recensie van Eén Pan, Plaat, Planeet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In het bakboek Bak! van Jayne Jubb staat op pagina 49 het recept Super soepbrood. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 1 brood. Voorbereiden 1 uur en 15 minuten Rijzen 1 uur en 30 minuten Bakken 40 minuten

 

Dit brood had bewust bedacht kunnen zijn om in soepen of in vleesstoofpotten te dopen en sausrestjes van je bord te vegen. Dankzij een handvol venkelzaden is de smaak van dit brood verslavend en is bijna onmogelijk om het bij één plakje te laten.

 

Klik hier voor de recensie van Bak!

 

 

 

 

 

 

 

In het kookboek De hele vis – het Kookboek van Josh Niland staat op pagina 216 het recept Zonnevis in kelp & zout uit de oven. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 5-6 personen. Alternatieve vissoorten voor dit recept zijn: Coral trout, Forel, Snapper, Tarbot.

 

Ik vind deze ongecompliceerde bereidingswijze erg leuk om thuis toe te passen omdat je een hele vis met graten en al kunt kopen voor het aantal personen voor wie je kookt. Dus of het nu een zonnevis is die zo groot is als een bord en die je met z’n tweeën kunt opeten, of een hele Murray cod voor zes personen: met deze methode kun je de hele vis van top tot teen met zout bedekken en dan in de oven zetten tot hij gaar is.

 

In het kookboek Flavour van Yotam Ottolenghi staat op pagina 234 het recept Hummus met gekonfijte knoflook en gegrilde paddenstoelen. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 4 personen als bijgereht of als onderdeel van een aantal mezze.

U kunt de hummus maximaal 3 dagen in de koelkast bewaren, afgedekt met een laagje olie om te voorkomen dat er een korst op ontstaat. U kunt de paddenstoelen wel het allerbeste pas op de dag van serveren grillen, omdat ze in de koelkast slap en minder vlezig worden.

 

In het Kookboek van de Middeleeuwen van Karen Groeneveld staat opbladzijde 71 het recept Dadelpudding uit Lombardije. De hoeveelheden in dit recept zijn voor nagerechten voor 8 à 10 personen. Het recept komt uit Harl. Ms 4016 in: Two fifteenth-Century Cookery Books (15e eeuw).

 

De originele titel van het recept luidt Leche Lombarde. De term Lombarde of Lombardije, een streek in Noord-Italië, verwijst naar het gehele Italiaanse gebied. Leche heeft niets met melk te maken, maar betekent zoiets als een plak of mogelijk gewoon lekkers.

 

Het kookboek Bitterzoete honing van Letitia Clark staat op bladzijde 88 het recept Gefrituurde paprika met ansjovis en kappertjes, of in het Sagrijns Peperoni fritti con acciughe e capperi. De hoeveelheden in dit recept zijn voor Voor 4-6 personen

 

Ik loog niet toen ik zei dat Sardiniërs gek zijn op frituren. Door paprika’s te frituren worden ze verschrikkelijk zacht en zoet, maar je kunt een soortgelijk resultaat bereiken als je ze langzaam met veel olijfolie in de oven roostert. Dit is een van de favoriete antipasti van Franca en het is verslavend lekker. Je kunt het een dag van tevoren maken, want ze worden alleen maar lekkerder. Ze moeten zelfs een paar uur rusten om de smaken te laten ontwikkelen en op elkaar te laten inwerken. De ansjovis, azijn en kappertjes vormen een lekker pikante dressing die een mooie tegenhanger voor de zoete smaak van de paprika’s is. Serveer het gerecht op kamertemperatuur, met lekker veel knapperig brood en wat scherven zoutige pecorino.