In het boek Overleven als Gort in Frankrijk van Ilja Gort staat op bladzijde 22 het verhaal Fransen hebben geen benul van tijd.

 

Fransen hebben geen benul van tijd

Omdat Fransen levensgenieters zijn, genieten ze van hun leven, maar dus ook van hun werk. Dat willen ze zo goed mogelijk en precies volgens het boekje uitvoeren. Daardoor wil direct resultaat, zoals de doortastende Hollander dat zo graag ziet, nogal eens op zich laten wachten. Waar de Fransman zelf vindt dat ie Assez correct bezig is, vindt de Hollander dat hij geen klap uitvoert.

Bovendien hebben Fransen geen benul van tijd. Ze komen derhalve altijd en overal te laat. Anderzijds tikt er in hun hooft continu een biologische klok: wanneer gaan we eten? Waardoor ze dus weer haast hebben. De haast manifesteert zich onder andere in hun taalgebruik. In hun drang om zo snel mogelijk aan tafel te schuiven, korten ze zelfs hun woorden af, want hoe eerder alles gezegd is, hoe eerder ze kunnen gaan eten. Zinedine Zidane is Zizou, Brigitte Bardot is BB, Claude François is Cloclo. Tot aan de heilwens voor de borrel en de maaltijd toe: Apéritief is Apéro en Bonne Appétit wordt haastig afgekort tot Bonnap, en bikken maar!

Ook op de weg is het uitkijken geblazen: vanaf elf uur \'s ochtends is iedereen aan het racen teneinde exact om klokslag twaalf met een zucht van verlichting het servet om te kunnen knopen.