Hollandse hazenpeper met kruidkoek (Lekker Hollands)

In het boek Lekker Hollands van Yolanda van der Jagt en Job Franken staat op bladzijde 201 het recept Hollandse hazenpeper met kruidkoek. De ingrediënten zijn gebaseerd op vier personen.

ImageKlik hier voor de recensie van Lekker Hollands.

Door de kruidkoek wordt de saus gebonden en vol en kruidig van smaak. Gebruik voor deze hazenpeper de beste Friese kruidkoek die je kunt krijgen. Ook gewone ontbijtkoek bindt de saus maar Friese kruidkoek bevat veel meer specerijen waardoor dit klassiek Nederlandse gerecht karakter krijgt.

Ingrediënten:

  • 4 hazenbouten

  • 6 eetlepels parentbloem

  • 3 eetlepels olijfolie

  • 2 uien, grof gesnipperd

  • 2 eetlepels tomatenpuree (blikje)

  • 2 laurierblaadjes

  • 2,5 deciliter rode wijn

  • 0,5 liter bouillon (gevogelte of vlees)

  • 150 gram Friese kruidkoek

  • zout en vergemalen peper

Extra nodig:

  • grote ovenschaal

  • aluminiumfolie

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Bestrooi de hazenbouten met zout en peper en wentel ze lichtjes door de bloem. Verhit twee eetlepels olie in een ruime koekenpan en braad de hazenbouten goudbruin aan. Haal het vlees uit de pan en leg de bouten naast elkaar in een ovenschaal.

  2. Maak de pan schoon, verhit de rest van de olie en fruit de ui 5 minuten op een matig vuur. Voeg de tomatenpuree en laurierblaadjes toe en bak alles nog een paar minuten. SChenk de wijn en bouillon erbij en breng het geheel aan de kook.

  3. Verkruimel de kruidkoek boven de hazenbouten en schenk het wijnmengsel erover. Dek de schaal af met aluminiumfolie. Stoof de hazenbouten in het midden van de oven in ongeveer 2 uur gaar.

  4. Haal de hazenbouten uit de saus en schenk de saus in een pan. Laat de bouten enigszins afkoelen en pluk het vlees dan van de botjes. Meng het vlees door de saus in de pan.

  5. Kook het vlees met de saus op een laag vuur nog ongeveer 10 minuten tot alles goed warm is. Breng het gerecht op smaak met zout en peper. Serveer de hazenpeper met aardappelpuree, stoofpeertjes of Hollandse spruitjes met spek.

Wijntip:

Drink bij dit gerecht een landelijke rode wijn zoals een marcillac, een boerenwijn uit de Aveyron.

Eet smakelijk!