Konijn met saffraan, komkommer, tomaten en basilicum (Mijn favoriete ingrediënten)

In het kookboek Mijn favoriete ingrediënten van Skye Gyngell staat op pagina 134 het recept Konijn met saffraan, komkommer, tomaten en basilicum. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 6 personen.

Ik houd erg van konijn en het is altijd erg populair als we het op het menu hebben. Helaas wordt het vaak ondergewaardeerd. Deze combinatie, gebaseerd op een recept uit Simple French Food van Richard Onley, is voortreffelijk. Krijgt u gasten met een grote eetlust, dan kunt u ook de kleine schouders meestoven, die hebben een heerlijk zoete smaak. Wij serveren er zachte polenta bij, op smaak gebracht met citroenschil, boter, zwarte peper en Parmezaanse kaas.


ImageKlik hier voor de recensie van Mijn favoriete ingrediënten.

 

Ingrediënten:

  • 6 biologische konijnenbouten (met eventuele schouters)

  • zeezout en versgemalen zwarte peper

  • 2 eetlepels olijfolie

  • 40 draadjes saffraan

  • 3 tenen knoflook, gepeld, in dunne plakjes

  • 7,5 deciliter verjus (sap van onrijpe, zure druiven)

  • 20 kleine rijpe tomaten

  • 4 kleine komkommers

  • blaadjes van 1 bosje basilicum

  • 20 gram boter

 

 

Bereiding:

  • Bestrooi de konijnenbouten met zout en peper. Zet een grote braadpan op halfhoog vuur en verhit de olijfolie. Bak de konijnenbouten aan, zonodig een paar tegelijk - leg niet de veel vlees tegelijk in de pan. De bouten moeten gelijkmatig, maar zachtjes rondom bruin worden.

  • Doe de saffraan en de knoflook erbij, giet de verjus in de pan en schraap de aanbaksels goed los van de bodem. Laat de vloeistof een beetje inkoken en draai het vuur dan laag. Prik elke tomaat in en doe ze in de pan bij het konijn. Doe er nog wat zout en peper bij, zet het deksel op de pan en laat de bouten in nog 30 minuten gaarstoven. Laat alles nog eens 15 minuten sudderen tot het vlees boterzacht is.

  • Snijd intussen de komkommers in de lengte doormidden en schep de zaadjes eruit. Snijd de stukken nog eens doormidden of in vieren. Doe de komkommer bij bij het konijn in de pan en laat ze even warm worden. Scheur de basilicumblaadjes in reepjes en doe ze met een klantje boter bij het vlees in de pan. Roer even in de pan en breng het geheel zonodig op smaak met nog wat zout en peper.

 

 

Tip:

  • Konijn kan heel goed snel worden gebakken, of geroosterd, maar ook heel langzaam op laag vuur worden gestoofd. Alleen bij een bereiding daar tussenin kan het vlees soms taai worden.

 

Eet smakelijk!

Dit boek is te koop bij onze online boekhandel. Klik op de onderstaande banner.