Il ragù di famiglia (Gennaro's favoriete Italiaanse familierecepten)

In het kookboek Gennaro's favoriete Italiaanse familierecepten van Gennarro Contaldo staat op pagina 109 het recept Il ragù di famiglia, ofwel in goed Nederlands De ragù van onze familie. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 4 personen.

 

Dit is ongetwijfeld mijn lievelingsgerecht, want het doet me aan de zondagsmaaltijden uit mijn jeugd denken. Dit vleesgerecht werd traditioneel in aardewerk pannen wel 12 uur lang gegaard. Daar kijk je misschien van op, maar ik kan je verzekeren dat het ongelooflijk lekker was. Mijn tante Maria was onze ragùkoningin, en zij maakte het elke week. De zorgvuldige voorbereidingen begonnen al een dag van tevoren en het vlees stond dan tot laat op de avond te pruttelen. Op zondagochtend ging dat door, totdat de hele familie in het huis van mijn opa verzameld was. De tomatensaus roerden we door de zelfgemaakte ricci-pasta en het vlees werd opgediend als tweede gang. In veel Zuid-Italiaanse families is dit zondagsgerecht nog steeds populair, en ik maak het graag als de hele familie komt eten. Maar de stooftijd is natuurlijk veel korter geworden. Mijn zus Adriana gaf me kort geleden de tip om kleingesneden parmezaan bij de saus te doen; dat geeft nog meer smaak.

 

Klik hier voor de recensie van Gennaro's favoriete Italiaanse familierecepten.

Ingrediënten:

  • 5 eetlepels extra vergine olijfolie
  • 1 uitje, gesnipperd
  • 2 laurierblaadjes
  • 500 g bovenbil van het rund, in niet te kleine stukken
  • 500 g spareribs (krabbetjes)
  • 200 g varkenssaucijsjes
  • 2 eetlepels tomatenpuree, opgelost in 100 ml rode wijn
  • 1,2 kg pruimtomaten uit blik, kleingesneden
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • handje verse basilicum
  • 30g geraspte parmezaan

Bereiding:

  • Verhit de olijfolie in een pan en laat de ui met de laurier op niet te hoog vuur zweten; de ui moet wat zachter zijn geworden. Leg het rundvlees, de krabbetjes, en de worst in de pan en bak het vlees in een paar minuten aan alle kanten bruin.
  • Voeg de opgeloste tomatenpuree toe en laat een deel verdampen. Doe er tomaten, zout, peper, basilicum en parmezaan bij en roer goed. Breng alles aan de kook, zet het vuur laag, leg het deksel op de pan en laat alles 2 uur pruttelen; roer alles goed.
  • Haal het gerecht van het vuur en geef het met pasta zoals hierboven beschreven, of met goed brood om de saus op te deppen.

Eet smakelijk!

 

Dit boek is online te koop bij Bol.com. Klik op de banner voor meer informatie.