Spruitjes en schol met amandelen, tomaten en dragon (Spis)

 In het kookboek Spis van Mikkel Karstad staat op  bladzijde 133 het recept Spruitjes en schol met amandelen, tomaten en dragon. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 4 personen.

 

Klik hier voor de recensie van Spis.

 

Ingrediënten:

  • 4 schollen zonder huid
  • Een beetje tarwebloem
  • Zeezout
  • Versgemalen peper
  • 1 sjalot
  • 25 g boter, om in te bakken
  • 100 ml witte wijn
  • 500 ml kippenbouillon
  • 200 g spruitjes
  • 4 tomaten
  • 50 g amandelen
  • 1 bosje dragon
  • 30 g koude boter voor de saus
  • 2-3 eetl goede olijfolie

 

Bereiding:

  • Was de schollen met koud water en controleer of ze goed zijn schoongemaakt. Halveer elke schol. Haal door de bloem en bestrooi met zout en peper.
  • Pel de sjalot en snij hem in ringen. Doe ze in een steelpan, met 10 g boter. Fruit de sjalot 1-2 minuten, tot hij zacht en glazig is. Voeg de witte wijn en kippenbouillon toe en breng aan de kook. Laat het vocht tot de helft inkoken. Giet door een zeef in een andere pan en zet weg.
  • Snij de spruitjes bij en haal de lelijke blaadjes eraf. Was ze met koud water. (Losse blaadjes).
  • Snij de tomaten in vieren, haal zaadjes en zaadkern eruit en snijd ze in fijne blokjes.
  • Hak de amandelen en de dragon grof.
  • Warm de bouillon weer op en klop er voorzichtig kleine klontjes koude boter door tot hij dikker wordt. Laat daarna niet meer koken, want dan gaat de saus schiften.
  • Verhit een koekenpan en bak de schollen ongeveer 2-3 minuten aan elke kant in de olie en boter, tot ze een goudgeel, krokant korstje hebben.
  • Leg de schollen op een schaal of op borden.
  • Doe de spruitjes, tomaten, amandelen en dragon bij de saus en warm voorzichtig op.
  • Giet de saus over de schol en serveer meteen, eventueel met nieuwe aardappels, een frisse salade, wat gekookte verse groenten of gewoon met lekker brood.

 

Eet smakelijk!

 

Dit boek is online te koop bij Bol.com. Klik op de onderstaande banner voor meer informatie.