In het kookboek Virgin to Veteran van Sam Stern staat op pagina 145 het recept Klassieke viskoekjes. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 3 tot 4 personen.

 

Eenvoudige maar heerlijk: gepocheerde witvis met aardappelpuree die licht naar gerookte vis smaakt met wat bladpeterselie, en dan afgebakken. Een luxe maaltijd voor een krap budget.

 

Klik hier voor de recensie van Virgin to Veteran.

Ingrediënten:

  • 450 g kruimige aardappels
  • zout en peper
  • 350 g verse of ontdooide witvisfilet (verantwoord gevangen schelvis, kabeljauw of koolvis) met huid eraan
  • 100 g gerookte schelvis (ongekleurd, als je dat kunt vinden)
  • 1 dikke sjalot, gepeld en geraspt
  • melk om erover te gieten
  • 4 el bladpeterselie, in stukken gescheurd
  • 2-3 el bloem
  • olijf- of arachideolie en wat boter om in te bakken (of gebruik geklaarde boter)

Bereiding:

Start

  • Kook de hele, ongepelde aardappels 20 minuten in gezouten water of tot ze gaar zijn. Giet goed af en pel de schil eraf. Druk ze door een pureeknijper voor het gladste resultaat of prak met een vork tot er geen harde stukjes meer in zitten. Breng op smaak met zout en peper.
  • Pocheer de vis: leg deze in een grote koeken- of kookpan in een enkele laag met de sjalot, zout en peper. Schenk de melk erover. Breng aan de kook, draai meteen het vuur laag en laat 3 minuten zacht pocheren tot de vis net aan gaar is (wit vanbuiten, nog wat doorzichtig vanbinnen). Haal met de schuimspaan uit de pan. Stroop de huid eraf en verwijder eventuele achtergebleven graten zonder de vis in te kleine vlokken te verdelen. Laat afkoelen en meng dan voorzichtig met de peterselie door de aardappel. Probeer de stukken vis zo groot mogelijk te houden. Zet 1 uur in de koelkast, of tot het mengsel stevig is.
  • Strooi de bloem op een bord en breng op smaak met zout en peper. Vorm met vochtige handen 4 tot 6 viskoekjes van het mengsel. Haal ze door de bloem zodat ze er rondom mee bedekt zijn. Zet in de koelkast of bak ze meteen.

Kook

  • Verhit de oven voor tot 200 °C (gasstand 6). Verhit de olie en boter in een ovenvaste pan. Bak de viskoekjes 2 minuten per kant op middelhoog vuur tot ze goudkleurig zijn en zet ze dan 10 minuten in de oven. Of bak ze in de koekenpan tot ze goudkleurig en knapperig aan de buitenkant zijn en door en door heet zijn, een keer keren.

Dien op

  • Geniet van deze knapperige, visschoonheden met een schep erwtjes en wat gestoomde broccoli, besprenkeld met caesardressing; of eet met gebakken aardappels en tartaarsaus.

Eet smakelijk!

 

Dit boek is te koop bij Bol.com. Klik op de banner voor meer informatie.