In het kookboek Eén Pan, Plaat, Planeet van Anna Jones staat op pagina 189 het recept Bloemkool-gembersoep met kruidige cashewnoten. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 4 personen.

 

Deze soep is zo troostrijk dat ik er het hele jaar door zin in heb. Hij is machtig en rustgevend, met een kruidig accent en een opbeurend vleugje citroen.

 

EnpanplaatplaneetAnna52900OVFT fKlik hier voor de recensie van Eén Pan, Plaat, Planeet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingrediënten

 

  • Voor de soep
  • 1 eetlepel kokosolie of olijfolie, plus 1 theelepel, gesmolten, om te roosteren
  • Een klein bosje lente-uitjes, in dunne ringen
  • 2 tenen knoflook, gepeld en fijngehakt
  • Een stukje gemberwortel ter grootte van een duim (ca.10 g), geschild en fijngehakt
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • Een snuf kaneel
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 middelgrote bloemkool (ca. 700 gram), in grote roosjes, hele bladeren achtergehouden
  • 750 ml groentebouillon
  • 400 ml kokosmelk uit blik
  • Sap van ½ biologische citroen
  • Voor de cashewnoten
  • 100 gram cashewnoten
  • 1½ theelepel sesamzaad
  • ¼ theelepel cayennepeper of chilipoeder
  • ½ theelepel kurkuma
  • Een snuf korianderpoeder
  • 1 eetlepel tamari
  • 1 eetlepel ahornsiroop

 

Bereiding

  • Begin met de soep. Zet een grote pan op halfhoog vuur, voeg de olie en lente-uitjes toe en bak die in 2 minuten zacht. Bak de knoflook en gember 2 minuten mee. Bak de specerijen al roerend 2 minuten mee.
  • Verhit de oven tot 200 ″C.
  • Voeg de bloemkool, bouillon en kokosmelk toe aan de pan. Proef het mengsel en voeg wat zout toe (de hoeveelheid hangt af van hoe zout de bouillon is). Breng het mengsel zachtjes aan de kook en laat het 15 minuten koken tot de bloemkool zacht is.
  • Hak de bloemkoolbladeren grof. Zet een middelgrote koekenpan op het vuur, voeg 1 eetlepel kokosolie en bloemkoolbladeren toe en bak deze tot ze gaar, krokant en rondom goudbruin zijn. Leg ze op een bord.
  • Zet de pan weer op halfhoog vuur en bak de cashewnoten aan alle kanten goudbruin. Bak het sesamzaad een paar minuten mee. Voeg de specerijen toe en schud de pan tot het notenmengsel goed bedekt is. Voeg de tamari en ahornsiroop toe. Schud weer met de pan en stort het notenmengsel dan op een bord om af te koelen.
    Haal de soep van het vuur als de bloemkool zo zacht is dat je hem met de zijkant van een lepel kunt snijden. Voeg het citroensap toe en maal de soep met een staafmixer tot hij romig en vloeibaar is.
  • Schep de soep in warme kommen. Hak het kruidige notenmengsel in stukken en strooi het over de soep. Voeg de krokante bladeren toe.

 

 

Dit boek is online te koop bij Bol.com. Klik op de link voor meer informatie. Eén Pan, Plaat, Planeet