Rijstsalade met viooltjes, doperwten & postelein (Koken met kruiden & bloemen)

In het kookboek Koken met kruiden & bloemen van Pip McCormac staat op pagina 82 het recept Rijstsalade met viooltjes, doperwten & postelein. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 2-4 personen. De kooktijd is 15-20 minuten.

 

In veel landen is postelein een beetje een ondergeschoven kindje. In het Midden-Oosten is de groente een geliefd ingrediënt, maar bijvoorbeeld in de Verenigde Staten wordt postelein als onkruid gezien. Dat is jammer, want de smaak geeft menig saus en salade iets extra’s. Serveer een grote schaal van deze kleur- en bloemrijke salade bij bijvoorbeeld een maaltijd van koude vleeswaren en quiches.

 

Klik hier voor de recensie van Koken met kruiden & bloemen.

 

Ingrediënten

  • 125 g jasmijnrijst
  • 75 g verse doperwten, gedopt
  • 1 rijpe mango, geschild, pit verwijderd en vruchtvlees in blokjes gesneden
  • 1 bosje postelein
  • 50 g Noorse garnalen, gekookt en gepeld
  • 2 el fijngehakt basilicum, plus wat hele blaadjes ter garnering
  • sap van 1 citroen
  • 1 el olijfolie
  • viooltjes (driekleurig viooltje), ter garnering

 

Bereiding:

  • Strooi de rijst in een grote pan en schenk er 250 ml koud water bij. Zet de pan op middelhoog vuur en breng het water langzaam aan de kook. Draai het vuur laag en doe het deksel op de pan en laat de rijst 15 tot 20 minuten zachtjes koken, of tot het water is opgenomen. Doe de rijst in een zeef en houd de zeef onder de koude kraan. Zo spoel je eenvoudig het zetmeel eraf.
  • Doe de rijst in een grote schaal en schep de doperwten, de stukjes mango, de postelein, de garnalen en het basilicum er voorzichtig door. Meng het citroensap met de olie en schenk deze dressing over de salade. Schep alles nog een keer goed door elkaar. Garneer de salade met de viooltjes.

 

Eet smakelijk!

 

Dit kookboek is te koop bij Bol.com. Klik op de banner voor meer informatie.