Pannenkoeken van zoete aardappel en wortel (Joie de vivre)

In het kookboek Joie de vivre van Béatrice Peltre staat op pagina 57 het recept Pannenkoeken van zoete aardappel en wortel. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 6 pannenkoeken van 7½ cm doorsnee.

 

Ik wist nog niet precies hoe ik ze wilde noemen toen ik ze voor het eerste maakte. Ze deden me op de een of andere manier aan een blini denken, of de geraspte aardappelkoekjes (een op latke lijkend Frans gerecht) die mijn moeder altijd maakte. En ze doen me aan pannenkoeken denken, maar wel hartige. Lulu gaf me inspiratie voor dit recept, ik was aan het brainstormen over gerechten om haar (een jaar oud toendertijd) groenten in een nieuwe vorm te laten eten. Ze werkte de pannenkoek zo razendsnel naar binnen, dat ik bang was dat ze erin stikte. Het recept is een klassieker geworden - geliefd bij kinderen en volwassnen - en we eten het geregeld als brunch of lunch. Eet ze zo op zich, of wat meer aangekleed met een salade met een pittige hazelnotendressing en geroosterde hazelnoten.

 

Klik hier voor de recensie van Joie de vivre.

Ingrediënten:

  • 30 g hazelnoten
  • 1 middelgrote zoete aardappel met bleek vruchtvlees (of een gewone zoete aardappel), geschild, in blokjes
  • 1 middelgrote wortel, geschrapt, in blokjes
  • zeezout en peper
  • 2 grote eieren, gesplitst in dooiers en witten
  • 3 eetl. gierstemeel
  • 3 eetl. volle melk of karnemelk
  • 1 eetl. fijngesneden koriander
  • 2 eetl. olijfolie, of meer

Bereiding:

  • Rooster de hazelnoten 4-5 minuten in een koekenpan op halfhoog vuur tot ze goudbruin zijn en geuren. Wrijf ze in een schone theedoek om de vliesjes te verwijderen. Hak ze als ze zijn afgekoeld grof en zet opzij.
  • Stoom de zoete aardappel en wortel gaar. Pureer ze in een draaizeef. Je hebt 230 gram puree nodig. Doe hem in een grote kom en breng op smaak met zeezout en peper. Roer de eidooiers, gierstemeel, melk en koriander erdoor tot alles goed is vermengd.
  • Klop in een vetvrije kom de eiwitten met een snuf zeezout tot schuim dat in zachte pieken blijft staan. Spatel het door de aardappelmassa.
  • Verhit in een koekenpan de olie op halfhoog vuur. Schep 60 ml beslag in de pan. Druk het mengsel met de achterkant van een spatel (afgespoeld onder koud water zodat hij niet plakt) uit in de pan en bak de koek 2-3 minuten; keer hem om. Bak hem weer 2-3 minuten tot beide kanten goudbruin zijn. Bak zo alle pannenkoeken met eventueel extra olie. Dien ze op bestrooid met gehakte hazelnoten en geef er een salade van rucola of veldsla bij.

Eet smakelijk!

Dit boek is online te koop bij Bol.com. Klik op de onderstaande banner voor meer informatie.