Itamars bulgurpalif (Plenty)

In het kookboek Plenty van Yotam Ottolenghi staat op bladzijde 242 het recept Itamars bulgufpalif. De hoeveelheden in dit gerecht zijn voor 4 tot 6 personen.

Dit gerecht zit vol kleine verrassingen - hele roze peperkorrels, krenten, korianderzaad - en is een van de meest troostrijke gerechten die ik ooit ben tegengekomen. U kunt hem geven bij de Preikoekjes en de saus voor een hemelse lichte maaltijd, of bij een Rokerige frittata met wat Griekse yoghurt erbij. Heel veel dank aan Itamar Srulovich.
 

Klik hier voor de recensie van Plenty.

Ingrediënten:

  • ca. 6 eetl. olijfolie
  • 4 kleine witte uien, in dunne ringen
  • 3 rode paprika's, in smalle repen
  • 2½ eetl. tomatenpuree
  • 1 eetl. fijne kristalsuiker
  • 2 theel. roze peperkorrels
  • 2 eetl. korianderzaad
  • 100 g krenten
  • 400 g middelfijne bulgur
  • 4 dl water
  • een handvol geknipt bieslook
  • zout en zwarte peper

Bereiding:

  • Verhit de olijfolie in een pan en smoor de uien en paprika's samen 12-15 minuten op halfhoog tot hoog vuur tot de uien glazig zijn.
  • Voeg de tomatenpuree, suiker, specerijen en krenten toe en blijf nog 2 minuten roeren. Doe de bulgur, het water en een beetje zout en peper in de pan. Roer alles door elkaar en breng het aan de kook. Zet zodra het water kookt het deksel op de pan, neem hem van het vuur en laat hem minstens 20 minuten met rust.
  • Haal de bulgurkorrels los met een vurk en roer het bieslook erdoor. Voeg als de pilaf te droog lijkt een scheutje olijfolie toe. Proef, er zal waarschijnlijk nog zout en peper bij moeten. Dien hem warm op.

Eet smakelijk!
 

Dit boek is te koop bij onze online boekhandel. Klik op de onderstaande banner: