Geroosterde paddenstoel met pittige pompoen en kikkerwtenvulling (Pompoen)

In het kookboek Pompoen van Brian Glover staat op pagina 19 het recept Geroosterde paddenstoel met pittige pompoen en kikkerwtenvulling. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 4 personen.

Dit is een perfect vegetarisch hoofdgerecht als je gasten ontvangt. Serveer met rijspilav en een spinaziesalade bijvoorbeeld. Gebruik een pompoen met droge kastanjeachtige smaak.

Ingrediënten:

  • 1 kleine pompoen (ongeveer 900 g), geschild, zaden eruit in blokjes
  • 5-6 eetlepels olijfolie
  • een klein bosje tijm
  • ¼ theelepel chilivlokken
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 1 blik kikkererwten, 400 g uitgelekt
  • ½-1 theelepelel geroosterde gemalen komijn
  • versgeperst citroensap, naar smaak
  • 1-2 eetlepels gehakte platte peterselie
  • 1-2 eetlepels crème fraîche
  • 8 grote portobellopaddenstoelen, zonder steeltje
  • 4 eetlepels geroosterde pompoenpitten
  • zeezout en versgemalenpeper
  • Voor de saus:
  • 1 teen knoflook
  • een mespuntje grof zeezout
  • 3-4 eetlepels tahini (sesampasta)
  • versgeperst citroensap, naar smaak
  • 4-5 eetlepels yoghurt
  • 1 eetlepel gehakte mint

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor tot 220° C. Meng de pompoen met 3 eetlepels van de olijfolie, 1 theelepel gehakte tijm, de shilivlokken en de knoflook. Breng op smaak en leg op een bakplaat. Bedek met aluminiumfolie en bak ongeveer 30 minuten in de voorverwarmde oven, tot zacht. Haal het folie eraf en bak nog eens 10 minuten. Laat het afkoelen en doe het in de keukenmachine met de kikkererwten. Mix tot een grove puree ontstaat. Breng op smaak met zout, peper, komijn en citroensap. Meng de peterselie erdoor. Als de puree erg droog is, voeg dan een beetje water of crème fraîche toe.
  • Leg intussen de paddenstoelen met hoedje naar beneden op de bakplaat. Breng op smaak en leg er wat takjes tijm op. Druppel er de laatste olie over en wat citroensap. Rooster de paddenstoelen 15 minuten in de voorverwarmde oven, tot net gaar. Haal uit de oven en zet de temperatuur op 190° C.
  • Verdeel de vulling over de paddenstoelen. Strooi de pompoenpitten erover en wat takjes tijm. Schep er ook wat van het vocht van de paddenstoelen overheen. Zet de paddenstoelen terug in de oven en verwarm ongeveer 10 minuten. Om de saus te maken plet je de knoflook; meng het met zeezout in een kom en voeg langzaam 3 eetlepels van de tahini en het citroensap toe. Als het smeuïg wordt, kan de yoghurt erbij. Proef het en voeg meer citroensap en/of tahini toe indien nodig. Meng de mint erdoor en serveer de saus bij de paddenstoelen.

Eet smakelijk!
 

Dit boek is te koop bij onze online boekhandel. Klik op de onderstaande banner.