Tomatencurry met kokos (Eigentijds vegetarisch)

In het kookboek Eigentijds vegetarisch van Maria Elia staat op pagina 92 het recept Tomatencurry met kokos. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 4 personen.

Een zomers eenpansgerecht dat snel en gemakkelijk te maken is. Allison, mijn medeflatbewoner , heeft zomers potten vol cherrytomatenplanten staa; wat betekent dat ik steeds weer nieuwe tomatenrecepten bedenk om ze in te verwerken. U kunt de curry variëren door tuinbonen, doperwten of courgette toe te voegen of met de tomaten aan de slag te gaan en een mix  van groene, gele en tijgertomaten te gebruiken.

Klik hier voor de recensie van Eigentijds vegetarisch.

Ingrediënten:

  • 1 eetlepel druivenpit-, of plantaardige olie
  • 1 theelepel zwart of geel mosterdzaad
  • ½ theelepel komijnzaad
  • 10 kerrieblaadjes
  • 3 tenen knoflook, fijngehakt of geraspt
  • 5 gram verse gember, geschild en fijngehakt
  • 2 groene chilipepers, zonder zaadjes fijngehakt
  • 1 kleine ui, fijngesneden
  • snuf geelwortelpoeder
  • snuf gemalen korianderzaad
  • 4 kardemompeulen
  • 4 kruidnagels (naar wens)
  • 1 blik van 400 milliliter kokosmelk
  • 20 gram palmsuiker, geraspt
  • 1 eetlepel gedroogd fenegriekblad
  • 800 gram verse tomaten, grofgehakt
  • 2 eetlepels koriander, fijngesneden
  • 1 eetlepel Thais basilicum, fijngesneden (naar wens)
  • zout en peper

Bereiding

  • Verhit de olie in een grote pan of wok en doe het mosterd- en komijnzaad erin. Laat ze 1 minuut springen in de pan. Neem de pan van het vuur en roer de kerrieblaadjes, knoflook, gember en chilipeper erdoor. Zet de pan weer op het vuur en bak alles een paar seconden, laat de knoflook niet verbranden. Doe de ui in de pan en smoor hem glazig.
  • Voeg de specerijen toe en bak alles 1 minuut. Giet de kokosmelk erbij, doe de palmsuiker en fenegriekblad erin en laat de saus 4 minuten pruttelen. Roer de tomaten erdoor en laat alles weer 5 minuten pruttelen; voeg als de saus te dik wordt nog wat water toe. Roer de kruiden door de curry, breng op smaak met zout en peper en geef er rijst of linzen en pappadums bij.
Eet smakelijk!