Ratatouilleterrine (De zon op je bord)

In het vegetarische kookboek De zon op je bord! van Jolande Burg staat op pagina 133 het recept Ratatouilleterrine. Dit is een hoofdgerecht voor 6 personen.

 

ImageKlik hier voor de recensie van De zon op je bord!

Ingrediënten ratatouille:

  • 1 courgette, in blokjes van 2 cm

  • 1 rode paprika, in blokjes van 2 cm

  • 1 aubergine, in blokjes van 2 cm

  • 2 uien, grof gesnipperd

  • paar takjes tijm

  • 3 laurierblaadjes

Ingrediënten beslag:

  • 3 eieren

  • 50 milliliter olijfolie

  • 50 milliliter witte wijn

  • 100 gram zelfrijzend bakmeel

  • 2 theelepels zout

  • 0,5 theelepel espelette (Baskische gemalen rode peper) of cayennepeper
  • 150 gram belegen kaas, geraspt

Ingrediënten saus:

  • 1 eetlepel olijfolie

  • 1 ui, fijngesnipperd

  • 1 teentje knoflook, fijngesneden

  • 1 kilogram tomaten, ontveld en vruchtvlees in blokjes gesneden

  • 1 laurierblaadje

  • 1 theelepel suiker

  • 1 glas witte wijn

  • 2 eetlepels fijngesneden basilicum

  • peper en zout

Bereiding:

  • Stoom de courgette, paprika, aubergine en ui met de tijm en laurierblaadjes 10 minuten in de stoompan. Verwijder de tijm en laurierblaadjes.

  • Klop de eieren met de olijfolie en wijn los en voeg in één keer het zelfrijzend bakmeel toe. Roer het zout, espelette, of cayennepeper en kaas erdoor.

  • Schep de gestoomde groenten door het beslag en doe dit in de oven in een ingevet bakblik. Bak de terrine circa 45 minuten in een oven van 150 graden Celsius.

  • Verhit de olijfolie en bak de ui met de knoflook 2 tot 3 minuten. Voeg de tomaat, laurierblaadje, wijn en suiker toe en laat het geheel op een matig vuur inkoken tot een dikke saus. Verwijder het laurierblaadje en roer de basilicum erdoor.

  • Breng op smaak met peper en zout.

  • Laat de terrine iets afkoelen en stort hem op een schaal. Snijd hem in 12 plakken en serveer hem lauwwarm met de saus. Garneer eventueel met wat espelette en een blaadje basilicum.

Wijnadvies:

  • Bij gerechten met een lauriertoon past uitstekend een lichtgekoelde rode Beaujolais villages of een Côtes-du-Rhône. Ook villages.

Eet smakelijk!

Dit boek is te koop bij onze online boekhandel. Klik op de onderstaande banner.