Tomka (Patatje oorlog)

In het boek Patatje oorlog van Pierre Wind en Bart Chabot staat op pagina 177 het recept Tomka. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 4 stuks.

Er zijn van die momenten in het koksbestaan dat je na het creëren van een nieuw gerecht zelf totaal lyrisch wordt. Dat je iedereen van de straat wilt plukken om dan met zijn allen ademloos naar de nieuwe creatie te kijken. Vervolgens zien we geduw en getrek om maar als eerste een hap te kunnen nemen. Gebeurt helaas niet elke keer, maar bij de tomka was dat wel het geval. Een geweldig ding. Al zeg ik het zelf. Nu maar hopen dat anderen het ook vinden.


ImageKlik hier voor de recensie van Patatje oorlog.

 

Ingrediënten:

 

  • 0,25 deciliter tomatensap

  • 20 gram dille

  • 1 gepelde knoflookteen

  • 1 eetlepel sambal badjak (ongeveer 10 gram)

  • 200 gram mascarpone

  • 8 fijngesneden sprieten bieslook

  • zout en peper

  • 4 cerisetomaatjes (zonder kroontje)

  • 4 maïsprikkers

  • 2 plakjes roggebrood

  • 50 gram amcadamianoten

 

Bereiding:

 

  1. Doe tomatensap, ontsteelde dilleblaadjes, knoflookteen en sambal in een mengkom. Pureer dit in de keukenmachine tot een zeer egaal mengsel. Trek het mengzel in een injectiespuit. Lukt dat echt niet, dan even zeven.

  2. Doe mascarpone, fijngesneden bieslook, zout en peper naar smaak in een mengkom (of de kom van een mixer). Klop dit met een garde stijf (zoals slagroom).

  3. Maak met het puntje van een scherp mes een klein sneetje in de bolle kant van de tomaatjes (niet waar het kroontje heeft gezeten). Duw het spuitmondje van de injectiespuit tot de kern van het tomaatje en sluit het vol met het pikante tomatensap.

  4. Leg in het midden van een vel plasticfolie een zeer volle eetlepel (ongeveer 50 gram) mascarpone. Prik op de plek waar het kroontje heeft gezeten een maïsprikker tot de kern in de tomaatjes. Duw dan voorzichtig het ingespoten cerisetomaatje in eht midden van het hoopje mascarpone.

  5. Trek de punten van het plasticfolie naar de onderkant van de prikker. Vorm met de handen een mooi bolletje, zodat nergens meer tomaat te zien is.

  6. Zet de bolletjes, staand in een glas, minimaal een uur in de koeling.

  7. Maal intussen in de keukenmachine het roggebrood en de macadamianoten tot status \"fijn gekruimeld\". Laat de oaseblokken zich volzuiten met water.

  8. Haal het plastic van de tomka\'s in spe en dompel ze in het roggebrood-notenkruim, zodag rondom de mascarpone een laagje kruim zit. Prik de tomka\'s in het oaseblokje.

Eet smakelijk!

Dit boek is te koop bij onze online boekhandel. Klik op de onderstaande banner.