Zoetzure zilveruitjes met balsamico (Twee gulzige Italianen)

In het kookboek Twee gulzige Italianen van Antonio Carluccio en Gennaro Contaldo staat op pagina 156 het recept Cipolline in Agrodolce Balsamico, ofwel Zoetzure zilveruitjes met balsamico. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 1 kg.

Italianen zijn dol op de pittige smaak van ingemaakte groenten - paddestoelen, artisjokken, olijven, augurkjes en, natuurlijk, zilveruitjes - als bijgerecht of als antipasti. De uitjes die voor dit gerecht worden gebruikt zijn een variant die nog iets kleiner is dan zilveruitjes, en zijn in een bepaald seizoen in heel Italië verklrijgbaar. Dit zoetzuur is niet lang houdbaar, serveer het direct of bewaar het niet langer dan tot de volgende dag.
 

Klik hier voor de recensie van Twee gulzige Italianen.

Ingrediënten:

  • 1 kg zilveruitjes, gepeld
  • zout
  • 3 eetl. olijfolie
  • 2 eetl. fijne kristalzuiker
  • 3 eetl. balsamicoazijn

Bereiding:

  • Kook de uitjes 20 minuten in kokend water met zout tot ze gaar zijn. Laat ze goed uitlekken.
  • Giet de olijfolie in een braadpan, doe de uitjes erin en bak ze circa 10 minuten op halfhoog vuur. Roer de suiker en de balsamicoazijn erdoor en roerbak weer 5 minuten zodat alle uitjes een mooi glanzend laagje hebben.
  • Dien ze warm of koud op als antipasto of als bijgerecht.

Eet smakelijk!

Dit boek is te koop bij onze online boekhandel. Klik op de onderstaande banner: