Flan di zucca (Recepten uit Venetië)

In het kookboek Recepten uit Venetië van Laura Zavan staat op bladzijde 216 het recept Flan di zucca, of in goed Nederlands: pompoenflan.  De hoeveelheden in dit recept zijn voor 6 personen. De voorbereiding duurt 30 minuten, de bereiding 1 uur en 30 minuten.

De flan di zucca in restaurant La Zucca is absoluut een omweg waard! Je wordt niet teleurgesteld. In de Veneto worden heel smakelijke pompoenen geteeld, ik breng altijd een voorraad mee naar huis. Maar je kunt ook een potimarron of muskaatpompoen gebruiken.

 

 

Klik hier voor de recensie van Recepten uit Venetië.

Ingrediënten:

  • 80 g boter
  • 10 blaadjes salie
  • 1 kg pompoen, geschild en in blokjes gesneden
  • 100 g aardappelzetmeel
  • 250 g mascarpone
  • 1 tl nootmuskaat
  • 1 tl kaneel
  • 4 eieren
  • paneermeel
  • 80 g gerookte ricotta (of pecorino of Parmezaanse kaas)
  • 1 handvol geroosterde pompoenpitten
  • Zout en peper

 

Bereiding:

  • Laat 50 g boter smelten, haal de pan van het vuur en voet de in stukjes gescheurde salieblaadjes toe om de boter smaak mee te geven.
  • Bak in 20 g boter de pompoenstukken met wat zout en peper afgedekt, op laag vuur tot ze gaar zijn. Pureer de pompoen en laat afkoelen. Voeg dan het zetmeel, de mascarpone en de specerijen toe. Voeg de eieren een voor een toe en meng goed.
  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Vet zes bakvormpjes in met de rest van de boter, bestrooi met  paneermeel en schep het pompoenmengsel er in. Bak 70 minuten au-bain-marie in de oven.
  • Laat 15 minuten rusten en draai de vormpjes om op een bord. Overgiet met een scheut salieboter (warm de boter indien nodig weer op). Strooi er grof geraspte, gerookte ricotta, pecorino of Parmezaanse kaas over en ten slotte de geroosterde pompoenpitten.

 

Eet smakelijk.

Dit boek is online te koop bij Bol.com. Klik op de onderstaande banner voor meer informatie.