Dadeltaart (Onder de olijfboom)

In het kookboek Onder de olijfboom van Manuela Darling-Gansser staat op pagina 177 het recept Crostata di Datteri, dat is dadeltaart. De hoeveelheden in dit recept zijn voor een taart voor 8 personen.

 

ImageKlik hier voor de recensie van Onder de olijfboom.

Ingrediënten voor het deeg:

  • 125 gram ongezouten boter

  • 200 gram gewonen bloem

  • 60 gram suiker

  • snufje zout

  • de schil van 1 citroen en enkele druppels sap

Ingrediënten voor de vulling:

  • 125 gram ongezouten boter

  • 125 gram koksroom

  • 0,5 kop bruine suiker

  • snufje zout

  • 0,25 kop nocino (walnootlikeur), of likeur mirto (naar smaak)

  • ongeveer 30 dadels, overlangs doorgesneden en ontpit

Bereiding:

  • Kneed alle ingrediënten voor het deeg in de keukenmachine. Rol het deeg uit en leg het in een springvorm met een diameter van 28 cm.

  • Zet het geheel ongeveer 30 minuten in de vriezer.

  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Neem het deeg uit de vriezer; prik gaatjes in de bodem en bak hem blind in de oven tot hij licht kleurt - ongeveer 15 minuten.

  • Meng alle ingrediënten voor de vulling, behalve de dadels, en laat ze op het fornuis ongeveer 20 minuten koken. Laat dan het mengsel afkoelen.

  • Schik, als het deeg is afgekoeld, de dadels in een waaier over de taartbodem. Giet de afgekoelde saus over de dadels (als de saus te warm is, wordt ze te dun en maakt ze het deeg papperig).

  • Serveer met wat slagroom

Eet smakelijk!

Dit boek is in de Engelse taal nog te koop bij onze online boekhandel. Klik op de onderstaande banner.