Perengelei met mousse van mascarpone en chocolade (De chocoladecodex)
In het kook- en studieboek De chocoladecodex staat op pagina 132 het recept Perengelei met mousse van mascarpone en chocolade. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 8 personen.
Klik hier voor de recensie van De chocoladecodex.
Ingrediënten voor de perengelei:
- 3 peren (Conférence) geschild en ontpit
- 6 deciliter witte wijn
- 300 gram suiker
- sap van 1 citroen
- 1 vanillestokje
- 6 gelatineblaadjes in koud water geweekt
- 100 gram pure chocolade
- 2 deciliter room
- 200 gram pure chocolade, op een warme plek zacht laten worden
Ingrediënten voor de tiramisu:
- 4 eierdooiers
- 100 gram poedersuiker
- 600 gram mascarpone
- 1 centiliter koffielikeur
- 4 eiwitten
Ingrediënten voor amandelkrokantjes:
- 220 gram boter
- 180 gram poedersuiker
- 90 gram eiwit
- 1 vanillestokje
- 150 gram bloem
- 75 gram cassonade
- 70 glucose (bij de bakker of in een speciaalzaak)
- 75 gam amandelschilters
Bereiding perengelei:
- Kook de peren in de witte wijn, waaraan de suiker, het citroensap en het vanillestokje is toegevoegd. De kooktijd is ongeveer 10 minuten.
- Haal de peren uit de pot, laat ze koud worden en snijd ze in kleine blokjes (brunoise).
- Meng het kookvocht van de peren met de gelatineblaadjes.
- Smelt 100 gram chocolade au-bain-marie en doe de chocolade in een klein spuitzakje.
- Neem een glas, maak er een mooie chocoladetekening mee en laat opstijven in de koelkast.
- Vul 8 wijnglazen of champagneglazen voor éénderde met de perengelei. Schik in elk glas de stukjes gekookte peer en laat deze gelei in de koelkast afkoelen.
- Verwarm de oven tot 40 graden Celsius en vemeng de chocolade tot een ganache. Giet de chocolade op de perengelei.
Bereiding tiramisu:
- Meng de eierdooiers met de poedersuiker en voeg er de mascarpone, de koffielikeur en de stijfgeklopte eiwitten aan toe.
- Vul de glaasjes verder op met het mascarponemengsel en laat opstijven in de koelkast.
Bereiding amandelkrokantjes:
- Laat 150 gram boter op kamertemperatuur komen en meng ze voorzichtig met de poedersuiker, het eiwit en het merg van een vanillestokje. Spatel vervolgens de bloem eronder.
- Breng de cassonade en de glucose tot aan het kookpunt en voeg 70 gram boter en de amandelschilfers toe.
- Spuit met het deeg twee lange banden op een bakmatje en vul op met de amandelmengeling.
- Bak de krokantjes in een oven van 160 graden Celsius tot ze goudbruin zijn.
Afwerking:
Dresseer het glas met het amandelkrokantje.Eet smakelijk!