Schoenlapperstaart (De verstandige kok)

De verstandige ko k  verscheen in 1669 als onderdeel van een handleiding voor welvarende buitenhuisbezitters, getiteld Het vermakelijke landleven. Hieronder staat het recept Schoenlapperstaart uit dat boek, dat is bewerkt naar de huidige eetstandaard en ingrediënten.

ImageKlik hier voor de recensie van De verstandige kok.

Ingrediënten:

  • 100 gram geraspt oudbakken witbrood of beschuitkruim (1 rol)

  • 5 eieren

  • circa 75 gram suiker of naar smaak

  • circa 75 gram zachte boter

  • circa 75 gram krenten of naar smaak

  • 0,5 liter dikke zelfgemaakte appelmoes (van zure appels)

  • mespunt zout

Bereiding:

Rasp 100 gram oudbakken witbrood zonder korst, dat u in een lauwwarme oven heeft laten uitdrogen. Als u beschuiten gebruikt, stoot die dan fijn.

Beboter een springvorm of bekleed de bodem met vetvrij bakpapier.

Klop de eieren met suiker, zout en boter goed door elkaar. Vermeng dit met de krenten en de appelmoes. In moderne recepten worden de eieren gesplitst, de stijfgeslagen eiwitten worden dan door het mengsel van eidooiers, boter, appelmoes en krenten gespateld.

Bestrooi de bodem met de helft van het beschuit- of broodkruim. Giet het appelmoesmengsel eroverheen.

Dek dit af met de rest van het beschuit- of broodkruim.

Bak de taart in een vrij warme oven (200 graden Celsius, gasstand 4) in een uur bruin en gaar. In de vorm laten afkoelen.

Eet smakelijk!