Frambozensorbet (Gelati d'Italia)

In het kookboek Gelati d'Italia staat op pagina 48 het recept Sorbetto di lamponi, of in het Nederlands: Frambozensorbet. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 4-6 personen.
Dit is mijn favoriete sorbet, geschept in grote hoorns, waarin al een bolletje sinaasappel-m citroen- en lychesorbet zit, om mee te nemen op mijn passeggiata, mijn avondwandelingetje door de stad, echt op zijn Italiaans. Tijdens het seizoen zijn er volop rode en witte frambozen op de markt op de Campo di Fiori in Rome. Wie ze kan krijgen, moet voor dit recept witte frambozen gebruiken, die eigenlijk lichtroze van kleur zijn en niet helemaal wit en ze met een bolletje sorbet van rode frambozen serveren.

Klik hier voor de recensie van Gilati d'Italia.

Ingrediënten:

  • 250 gram frambozen

  • 25 gram glucosepoeder (of druivensuiker)

  • sap van 1 citroen

  • 125 gram zeer fijne kristalsuiker

  • 2,25 deciliter water

Bereiding:

  • Schep de frambozen met het glucosepoeder en het citroensap in een blender en laat het staan.

  • Verwarm de suiker met het water circa 4 minuten op laag cuur in een steelpan tot de suiker is opgelost. Draai intussen regelmatig met de pan om te voorkomen dat de suikerhoudende korrels zich op de panbodem vastzetten, neem hem van het vuur en laat de siroop circa 20 minuten afkoelen.

  • Giet de afgekoelde siroop over de frambozen in een blender en laat hem draaien tot het een gladde puree is. Giet de vruchtenpuree in een kunststof of roetvrijstalen zeef die op een kom is gezet en druk er de puree in een draaiende beweging met de achterkant van een soeplepel doorheen. Gooi de pitjes die in de zeef zijn achtergebleven weg. Zet het mengsel 30 minuten in de koelkast om het goed koud te laten worden.

  • Laat het in een ijsmachine volgens de gebruiksaanwijzing draaien tot het is bevroren of bevries het in de vriezer. Schep het ijs in een diepvriesdoor en zet het 4 uur afgedekt in de vriezer.

  • Als het ijs langer in de vriezer staat en te hard wordt, moet de doos zonder deksel circa 15 minuten voor het opdienen in de koelkast worden gezet om het wat zachter te laten worden.

Eet smakelijk!

Dit boek is te koop bij onze online boekhandel. Klik op de onderstaande banner.