Spaghetti met eekhoorntjesbrood (Handboek paddestoelen)

In het boek Handboek paddestoelen van Mark Janssen staat op bladzijde 105 het recept Spaghetti met eekhoorntjesbrood. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 4 personen.

November 2009 koop ik een mooie Nederlandse cèpe bij 'De Gouden Truffel' op de Noordermarkt. Ik inspecteer mijn voorraden: ik heb verse basilicum, een stukje goede Parmesan van 3 jaar oud, zure room, verse spaghetti, spekjes en tartaar. Daar moet toch iets Italiaans van te maken zijn. Carlussio brengt me niet verder, maar mijn pastaboek (Parragon 2004) wel. Zo ontstaat het volgende recept.


Klik hier voor de recensie van Handboek paddestoelen.

Ingrediënten:

  • 300 g verse spaghetti
  • 250 g verse cèpes
  • olijfolie
  • boter
  • 2 sjalotjes
  • 1 teentje knoflook
  • 30 cl crème fraîche
  • verse basilicum
  • Parmesan

Bereiding:

  • Snijd de cèpes in dunne plakjes en bak ze lichtbruin in hete olie. Voeg halverwege de fijngesneden sjalotjes en knoflook toe. Verminder de temperatuur, doe er wat boter bij en roer om.
  • Kook ondertussen de verse pasta in circa 4 minuten beetgaar.
  • Roer de crème fraîche, de fijngesneden baslilcumblaadjes (2 eetlepels) en de versgemalen Parmesan door de paddestoelen en breng ze op smaak met peper en zout.Verwarm dit mengsel 2 minuten en roer om.
  • Giet de pasta af, verdeel over de borden en schep de saus erover. Bestrooi met wat Parmesan en garneer met blaadjes basilicum en dien op.

Eet smakelijk!