Aziatische zalmsoep met steranijs en kaneel (Soul food)

In het kookboek Soul food van De vrouw met de baard staat op bladzijde 68 het recept Aziatische zalmsoep met steranijs en kaneel. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 6 personen.

 

Mas: De steranijs, kaneel en mijn geliefde djeruk purut (limoenblad) maken er een zachte soep van. Ik haal de zalmresten bij de visboer; hij is tot op de dag van vandaag blij dat hij de koppen en de royaal gevulde visgraten niet weg hoeft te gooien. Als er nog veel zalm aan de graten zitten, en dat gebeurt best vaak, dan bewaar ik die voor in een salade. Het recept is simpel en je kunt het super chic serveren.

 

Klik hier voor de recensie van Soul food.

 

Wat heb je nodig?

  • 600 g zalmfilet, lichtjes laten aanvriezen in de diepvries
  • 6 gedroogde shiitake’s
  • 4 sjalotjes, gepeld en fijngesneden
  • 5 cm gember, geschild en grofgesneden
  • 1½ liter water
  • 4 steranijs
  • 2 kaneelstokjes
  • 500 g zalmresten (graten en kop)
  • 2 el mirin (zoete rijstwijn)
  • 1 ½ el miso of biologisch visbouillonblokje (gefermenteerde sojabonenpasta)
  • Snuf zout
  • 15 blaadjes djeruk purut (Indonesisch limoenblad)
  • 12 kopjes van enokipaddenstoelen
  • bieslook

 

Voorbereiden

  • Leg de zalmfilet een uur van tevoren in de diepvries daar wordt die steviger van daardoor en kun je hem makkelijker in kleine blokjes snijden.

 

Bereiden

  • Laat de shiitake’s in warm water weken. Rooster de sjalotten en gember kort in een droge pan om meer smaak naar boven te krijgen.
  • Haal de paddenstoelen uit het water en vul het restwater van de paddenstoelen aan tot 1,5 liter totaal. Voeg de sjalotjes, gember, steranijs, kaneelstokjes, shiitake paddenstoelen en de zalmresten toe, breng dit aan de kook en verlaag dan direct het vuur onder de pan met bouillon. Laat de bouillon 25 minuten pruttelen. Schep regelmatig het schuim van de bouillon. Meng na 25 minuten de mirin, miso of het bouillonblokje en 10 blaadjes djeruk purut door de bouillon, breng hem weer aan de kook en laat 10 minuten pruttelen. Giet de bouillon af in een puntzeef met doek. Doe dat bij voorkeur tweemaal zodat er een heldere bouillon ontstaat. Zet de pan in de koeling tot gebruik.

 

Serveren

  • Zet zes soepborden of -kommen klaar. Haal de zalmfilet uit de diepvries en snijd in kleine blokjes. Leg in het midden van elke kom of bord een bergje. Warm de bouillon zachtjes op. Voeg, voor de meeste smaak, op het laatst de laatste blaadjes djeruk purut en alleen de kopjes van enokipaddenstoelen toe. Verwijder de djeruk purut uit de soep, vul de borden of kommen, laat de paddenstoelenkopjes lekker ronddobberen omdat het er zo prachtig uitziet, en bestrooi met wat bieslook.

 

Eet smakelijk!

 

Dit boek is online te koop bij Bol.com. Klik op de onderstaande banner voor meer informatie.