Geroerbakte Thaise rijstnoedels (Pok pok)

In het kookboek Pok pok van Andy Ricker staat op pagina 296 het recept Pad Khanom Jiin, ofwel in goed Nederlands Geroerbakte Thaise rijstnoedels. De hoeveelheden in dit recept zijn voor een persoon als eenbordsmaaltijd. Smaakprofiel: rijk aan umami, zoet en zoutig.

De Thai beschouwen deze eenvoudige roerbakschotel, gemaakt van overgebleven noedels, als speciale lekkernij. Het gerecht is bedoeld voor feestelijke gelegenheden – een bruiloft, of Thais Nieuwjaar – omdat de lange noedels een lang leven symboliseren. De gouden kleur staat voor ‘fortuin’. In het Westen moeten we een extra stap inlassen: gedroogde rijstnoedels koken voordat we ze toevoegen aan de hete wok, maar het is allemaal de moeite waard.

Klik hier voor de recensie van Pok pok.

Ingrediënten:

  • 120 g Vietnamese of Thaise gedroogde rijstvermicelli
  • 60 ml gebakken knoflookolie, of gebakken sjalottenolie
  • 1 el Thaise zwarte sojasaus
  • 1½ tl Thaise dunne sojasaus
  • 1½ tl Thaise oestersaus
  • 1 el kristalsuiker
  • ½ tl zout
  • 2 el gebakken sjalotjes
  • Enkele scheutjes Thaise vissaus

 

Bereiding:

  • De noedels
  • Breng een grote pan water aan de kook. Kook hierin de noedels, onder regelmatig roeren, volgens de aanwijzing op de verpakking. De bedoeling is dat de noedels volledig zacht worden: niet al dente dus, maar ook weer niet zo lang gekookt dat ze papperig worden.
  • Vul ondertussen een grote kom met koud water en ijsklontjes. Laat de noedels uitlekken in een vergiet. Spoel ze af onder lauw stromend water om het zetmeel weg te spoelen. Schud het vergiet om de noedels uit te laten lekken. Zet het vergiet met de noedels in het ijswater en schep ze met je hand voorzichtig om. Laat de noedels, zodra ze volledig afgekoeld zijn, weer goed uitlekken en laat ze in het vergiet staan, schud ze af en toe, circa 30 minuten.
  • De noedels roerbakken
  • Meng de noedels in een grote kom met 2 eetlepels van de olie. Roer in een kleine kom beide sojasauzen, de oestersaus, suiker en het zout door elkaar toe de suiker en het zout bijna volledig opgelost zijn. Voeg het mengsel toe aan de noedels en roer goed om ze ermee te bedekken. (Ik gebruik een handvol noedels om saus die in de kom achtergebleven is ‘op te dweilen’ en die dot ik dan terug in de kom noedels). Laat de noedels zo’n 10 minuten in de saus staan.
  • Verhit een wok op zeer hoog vuur, voeg de rest van de olie toe en beweeg de wok heen en weer om de zijkanten ermee te bedekken. Voeg zodra de olie licht begint te roken de noedels en 1 eetlepel van de sjalotjes toe. Roerbak (blijf constant roeren en de ingrediënten omscheppen) tot de noedels door en door heet zijn en de kans hebben gehad de saus te absorberen, 2-3 minuten. Het geeft niet als de noedels breken tijdens het roeren. Proef er nog wat suiker of vissaus bij moet.
  • De noedels serveren
  • Leg de noedels op een bord, laat ze iets afkoelen en strooi de rest van de sjalotjes erover. Schep alles om voordat je gaat eten.

 

Eet smakelijk!

Dit boek is online te koop bij Bol.com. Klik voor meer informatie op de onderstaande banner.