Geroosterde aardperen & prei met crème fraîche, geschaafde Goudse kaas & hazelnoten (Uit de oven)

In het kookboek Uit de oven van Diana Henry staat op pagina 121 het recept Geroosterde aardperen & prei met crème fraîche, geschaafde Goudse kaas & hazelnoten. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 4 personen. Je kunt het als voor- of bijgerecht bereiden.

 

Je hebt lekker dikke aardperen voor dit gerecht nodig, want dunne exemplaren zijn gewoon niet vlezig genoeg. In plaats van Goudse kaas kun je ook een andere harde kaassoort gebruiken. Dit is een heerlijke smaakcombinatie; laat de hazelnoten niet weg, want die zijn echt wezenlijk. Het is een van mijn lievelingsgerechten uit dit boek.

 

 

 

Klik hier voor de recensie van Uit de oven.

 

Ingrediënten

Voor de groenten

  • 700 g dikke aardperen van ongeveer hetzelfde formaat
  • Zeezoutvlokken en versgemalen peper
  • 3-4 el extra vergine olijfolie
  • 270 g babyprei
  • 150 g crème fraîche
  • 2 el karnemelk of volle melk
  • 1 krop raddicchio di Treviso of roodlof, blaadjes losgehaald
  • 25 g geroosterde hazelnoten, gehalveerd
  • 25 g echt lekkere Goudse kaas, geschaafd

Voor de dressing

  • 3 tl rodewijnazijn, of naar smaak
  • Mespunt dijonmosterd, of naar smaak
  • Snufje fijne kristalsuiker, of naar smaak
  • 1 ½ el extra vergine olijfolie (een boterige  en geen grassige soort)
  • 1 ½ el hazelnoot-of walnootolie

 

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 190 graden (gasstand 6).
  • Leg de aardperen (halveer heel dikke exemplaren in de lengte) in een braadslee waarin ze in een enkele laag passen. Bestrooi ze met zout en peper en besprenkel ze met de helft van de olijfolie. Keer alles met je handen en rooster de aardperen circa 30 minuten.
  • Hussel de babypreitjes met de rest van de olijfolie en bestrooi ze met zout en peper. Voeg ze toe aan de braadslee en rooster het geheel nog 10 minuten. De prei moet dan mals zijn en de aardperen helemaal zacht en hier en daar een beetje plakkerig (de suiker die erin zit lekt eruit).
  • Meng de crème fraîche en de karnemelk of gewone melk. Door het mengen wordt de crème fraîche veel dunner. Zet opzij.
  • Meng voor de dressing de rodewijnazijn, mosterd, zout en peper, suiker en beide oliën en klop het met een vork. Proef of het iets zuurder of zoeter moet worden.
  • Hussel de radicchio di Treviso of het roodlof met de dressing. Leg de geroosterde groenten op een bord of in een ondiepe schaal, verdeel de radicchio of het roodlof erover en schep de verdunde crème fraîche erop (of geef die erbij). Hussel de hazelnoten en geschaafde kaas, strooi ze erover en serveer.

Eet smakelijk!

Dit boek is online te koop bij Bol.com. Klik op de link voor meer informatie. Uit de oven.