Moeders tuinbonenpaté (Anatolië)

In het kookboek Anatolië van Somer Sivrioğlu en David Dale staat op pagina 206 het recept Moeders tuinbonenpaté. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 4 personen.

 

Mijn moeder, een geweldige hobby kok, werd professioneel restaurateur toen ik zestien was. \het was een geweldige ervaring voor mij om in mijn studententijd als keukenhulpje in haar mayhane te werken. Ik moest elke keer in vallen als ze haar chef-kok  ontsloeg, wat gemiddeld een keer per maand gebeurde. Ik kreeg een stoomcursus in het bereiden van mezze en kreeg amper tijd om van elke chef-kok één nieuw recept te leren voordat ze verdwenen.

Een recept waar moeder niemand aan liet komen, was de fava die ze in het voorjaar met gedroogde en verse tuinbonen zelf maakte. Ze voegde er zwarteolijvenrapenade aan toe omdat ze het kleurcontrast leuk vond. Ze zei dat fava een cake moest zijn, die een lange zit aan tafel kan overleven. In dit recept heb ik gedroogde tuinbonen gebruikt, zodat je fava het hele jaar door kunt maken. Maak je de fava in het voorjaar, dan kun je ook verse tuinbonen (dubbel gedopt) gebruiken.

 

Klik hier voor de recensie van Anatolië.

 

Ingrediënten:

  • Favapuree:
  • 190 g gedroogde tuinbonen (o.a. Turkse winkel)
  • 1 kleine ui, gepeld
  • 1 tl zout
  • 1 tl suiker
  • 70 ml olijfolie, plus extra om in te vetten
  • 2 el zwarte-olijventapenade (o.a. beter gesorteerde supermarkt
  • 3 takjes dille
  • Topping:
  • 1 rode puntpaprika (of halve rode paprika)
  • ¼  rode ui, gepeld
  • 8 zwarte olijven, ontpit
  • 2 el olijfolie

 

Bereiding:

  • Was de tuinbonen en doe in een kom. Voeg 750 ml water toe en laat een nacht weken.
  • Spoel de geweekte tuinbonen onder koud stromend water af. Verhit de bonen met de ui, het zout, de suiker, 50 ml olijfolie en 750 ml water 15 minuten in een pan op middelhoog vuur. Zet het vuur lager en laat regelmatig roerend 15 minuten zachtjes koken. Haal de pan van het vuur en pureer het tuinbonenmengsel met een staafmixer (of laat licht afkoelen en pureer in een keukenmachine). Schep de helft van de puree in een kom, doe de tapenade erbij, roer goed door elkaar en zet apart.
  • Pluk de topjes van de dille en gooi de steeltjes weg. Schep de topjes door de rest van de tuinbonenpuree en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Bestrijk vier theekopjes (of rijstkommetjes) met de rest van de olijfolie. Vul elk kopje voor de helft met de tuinbonen-dillepuree een zet 30 minuten in de koelkast.
  • Haal de kopjes uit de koelkast en vul ze verder op met het tuinbonen-olijventapenademengsel. Zet opnieuw 30 minuten in de koelkast.
  • Maak nu de topping. Maak de paprika schoon en snijd in stukjes. Snipper de ui fijn en hak de olijven. Meng de paprika, de ui en de olijven met de olijfolie in een kom en zet apart.
  • Haal de kopjes uit de koelkast en stort de tuinbonenpaté op vier bordjes. Maak met de achterkant van een lepel een deukje in de bovenkant van elk bergje paté, schep de topping erop en serveer.

 

Eet smakelijk!

 

Dit boek is online te koop bij Bol.com. Klik op de onderstaande banner voor meer informatie.