Veelkleurige wortelterrine (Onvergetelijke groenten recht voor z'n raap)

In het kookboek Onvergetelijke groenten recht voor z'n raap van Annette van Ruitenburg, Ruth de Ruwe en Han de Kroon staat op pagina 102 het recept Veelkleurige wortelterrine. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 4 personen.

 

Klik hier voor de recensie van Onvergetelijke groenten.

Ingrediënten:

  • 3 grote wortelen, een gele, een witte en een zwarte
  • groentebouillon
  • 2 grote aardappelen
  • 7½ dl melk
  • stukje gemberwortel
  • 1 kaneelstokje
  • 1 teen knoflook
  • 1 reepje sinaasappelschil
  • zout en zwarte peper
  • desgewenst een rood chilipepertje
  • 2 eieren
  • glazen terrine of cakeschaal

Bereiding:

  • Verhit de oven op 120 °C.
  • Schil de wortelen en snijd ze in dunne repen, Blancheer ze afzonderlijk van elkaar in groentebouillon (begin met de witte wortel en eindig met de zwarte!), gedurende 3 minuten, giet ze af en spoel ze na. Schil de aardappelen, snijd ze in mooie plakken, kook ze 5 minuten en spoel ze voorzichtig af met koud water.
  • Kook de melk met gember, kaneel, knoflook, sinaasappelschil, zout en peper en naar smaak ook chilipeper. Zeef de melk en klop de eieren erdoor.
  • Vul de gratinschaal om en om met plajes aardappel en wortel. Giet de eiermelk eroverheen. Druk alles aan zodat het met melk i bedekt en zet de schaal in een braadslee met kokend water (bain marie). Dek de braadslee met daarin de gratinschaal af met aluminiumfolie en zet hem in de oven; laat de gratin ongeveer 40 minuten gaar worden. Laat hem kort afkoelen en haal hem voorzichtig uit de braadslee.

Eet smakelijk!

Dit boek is te koop bij onze online boekhandel. Klik op de onderstaande banner.