Koude kip, ansjovis en eieren (Licht!)

In het kookboek Licht! Van Hugh Fearnly-Whittingstall staat op bladzijde 262 het recept Koude kip, ansjovis en eieren. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 2 personen.

Dit is een prima manier om restjes kippenvlees op te maken. Ik zal eerlijk bekennen dat ik dit gerecht zo lekker vind dat ik wel eens een extra kippetje in de oven heb gezet, om er zeker van te zijn dat ik de volgende dag genoeg kiprestjes zou hebben.

 

Klik hier voor de recensie van Licht!

 

Ingrediënten:

  • 200-300 g koud, gaar kippenvlees, in stukjes
  • 12 ansjovis in olie, uitgelekt
  • Kneepje citroensap
  • 4 middelgrote eieren, opkamertemperatuur
  • 2 el babykappertjes, afgespoeld
  • 1-2 el fijngesneden peterselie
  • Zeezout en versgemalen zwarte peper

 

Bereiding:

Scheur het gare kippenvlees in kleine stukjes. Doe in een schaal en schep om met een scheutje olie uit het blikje ansjovis (of olijfolie, als je dat liever hebt), een kneepje citroensap en wat zout en peper. Breng een pan met water aan de kook, leg de eieren erin en kook ze 6½  minuut. Haal ze van het vuur en zet de koude kraan er even op om het kookproces te stoppen en ze net koud genoeg te maken zodat je ze kunt vasthouden. Pel en halveer de eieren en doe ze bij de kip in de schaal. Scheur de ansjovis in stukjes en doe die er ook bij, samen met de kappertjes en de peterselie. Breng op smaak met zwarte peper - de ansjovis en kappertjes voegen al genoeg zout toe. Schep voorzichtig door elkaar en dien meteen op.

 

Variatie

Kip niçoise

Je kunt hier ook een maaltijdsalade à la niçoise van maken, door alle (of een paar) van de volgende ingrediënten toe te voegen: gekookte sperziebonen, sla, gekookte nieuwe (of vastkokende) aardappelen of krieltjes, hele of grof gehakte zwarte olijven.

 

Eet smakelijk!

 

Dit boek is online te koop bij Bol.com. Klik op de onderstaande banner voor meer informatie.