Snelle kip met zoutige parmaham en verse salie (Simply Italian)

In het kookboek Simply Italian van Michela, Emanuela en Romina Chiappa staat op bladzijde 166 het gerecht Snelle kip met zoutige parmaham en verse salie. De hoeveelheden in dit gerecht zijn voor 4 personen. De voorbereiding vergt 10 minuten, de bereiding duurt 15 minuten.

Zoutige parmaham met het houtachtige aroma van salie verandert een gewone kippenborst in iets speciaals. Saltimboccabetekent letterlijk ‘spring in de mond’; volgens ons heeft het gerecht die naam gekregen omdat het zo snel klaar en zo lekker is dat je meteen wilt toetasten.

 

Klik hier voor de recensie van Simply Italian.

Ingrediënten:

  • 2 kippenborsten, vel verwijderd
  • Fijn zout en versgemalen zwarte peper
  • 8 plakken parmaham
  • 8 verse salieblaadjes
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Een wijnglas witte wijn

 

Bereiding:

  • Snijd elke kippenborst horizontaal doormidden zodat je 4 filets krijgt. Leg er vershoudfolie overheen en sla elk filet met een vleeshamer of deegroller plat tot een dikte van ongeveer 1 cm. Bestrooi beide kanten met wat zout en peper.
  • Leg op elk stuk kip 2 plakken parmaham, leg daar weer 2 salieblaadjes bovenop en zet het geheel vast met een cocktailprikker.
  • Verhit de olie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de kip ongeveer 2 minuten aan beide kanten tot deze gaar is. Leg op serveerborden.
  • Giet de wijn in de pan en laat deze op hoog vuur 1 minuut inkoken. Sprenkel de saus over de kip en serveer.

 

Tips:

  • Emi vindt het lekker om behalve zout en peper wat venkelpollen over de kip te strooien, omdat dit de aroma’s van de kip, de parmaham en de salie versterkt. Je kunt hiervoor ook gemalen venkelzaad gebruiken.
  • Dit is hoe saltimbocca gemaakt wordt in onze regio van Italië, Emilia-Romagna. Een iets luxere versie krijg je door een plak kaas tussen de kip en de parmaham te leggen, het geheel op te rollen en vast te zetten met een cocktailprikker en vervolgens te bakken in de olie en de witte wijn. Houd er wel rekening mee dat de bereidingstijd langer is. Wij gebruiken caciottakaas, maar je kunt ook taleggio, brie of zelfs een dunne plak cheddar nemen.

 

Eet smakelijk!