Soufflépotjes met bloemkool en aardappelen (Vega & Vlees)

In het boek Vega & Vlees van Laetitia van Nierop staat op bladzijde 51 het recept Soufflépotjes met bloemkool en aardappelen. De hoeveelheden in dit recept zijn voor drie vleeseters en een vegetariër. Wie zowel voor vegetariërs als voor vleeseters moet koken, moet letten op de juiste combinaties, zodat niet de hele maaltijd dubbel gekookt hoeft te worden. Met enige handigheid is dit gerecht voor beide soorten eters te bereiden.

ImageKlik hier voor de recensie van Vega & Vlees.

In cursief vindt u de extra bewerkingen voor de vleeseters. Het onderstreepte deel in de tekst is voor het vegetarische gerecht.

Ingrediënten:

  • 750 gram aardappelen

  • 1 flinke bloemkool

  • 5 eieren

  • 5 eetlepels yoghurt of kwark

  • 8 eetlepels geraspte oude kaas

  • 2 eetlepels paneermeerpeper en zout naar smaak

  • kruidnagelpoeder naar smaak

  • olie om in te vetten

  • 3 grote of 5 kleine plakken ham

Bereiding:

 

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius (gasstand 4). Maak de bloemkool schoon en verdeel in kleinere stronkjes, was ze in ruim water. Schil en was de aardappelen. Vet 4 soufflépotjes in met de olie. Klop de eieren los met de kwark of de yoghurt en meng er 6 eetlepels kaas en het paneermeel door. Houd twee eetlepels kaas achter voor de bloemkool. Zout en kruiden naar smaak. Met het kruidnagelpoeder heel spaarzaam zijn, want dat overheerst snel. Vul nu een potje tot driekwart met het eimengsel. Meng de gesneden ham door de rest en vul nu ook de andere potjes met het eimengsel.

Bak de soufflés in de voorverwarmde oven in 20 tot 25 minuten tot ze goed gerezen en goudbruin zijn. Kook intussen de aardappelen en de bloemkool in weinig water met zout gaar in ongeveer 20 minuten. Giet de aardappelen en de bloemkool af en strooi de achtergehouden kaas over de bloemkool. Zet de soufflépotjes direct uit de oven op tafel, want soufflé zakt snel in.

Eet smakelijk!