Omelet met dadels (Arabisch Kookboek)

In het Arabisch kookboek van Janny de Moor staat op pagina 181 het recept Omelet met dadels. De hoeveelheden in dit recept zijn per persoon.

Eetraadseltjes zijn heel populair in het Midden-Oosten. "Een vat met half arak, half wijn, wat is dat? Ja! Een ei! Daaruit kun je opmaken dat men veel van arak (lijkt op ouzo en pernod) en witte wijn houdt, maar ook van eieren. Een 12e-eeuws Arabisch kookboek, de kitab al Wusla ila 'l-Habib (Boek over de band met de vriend), ziet de eieren graag zo: "Doe de ingrediënten voor een omelet in een fles. Sluit hem goed af. Leg hem dan in kokend water. Wacht tot het ei gestold is, breek het glas voorzichtig en bak de flesvormige omelet nog even na in olie." De moderne eddzja bil-tamar uit de Golfstaten gaat gelukkig gewoon de pan in! Deze eierkoek moet zeker 3 cm dik worden, gebruik dus een kleine koekenpan.

 

ImageKlik hier voor de recensie van Arabisch kookboek.

Ingrediënten:

  • 1 eetlepel braadboter

  • 1 eetlepel gesnipperde ui

  • 1 dessertlepel geschaafde amandelen

  • 3 eetlepels gemarineerde wortelreepjes (potje)

  • 6 gedroogde dadels in plakjes

  • 1 dessertlepel rozijnen

  • 2 eieren

  • zout

  • 1 dessertlepel gepelde pistaches

Bereiding:

  1. De boter in een kleine koekenpan laten smelten op een laag vuur. Uiensnippers glazig bakken, amandelschaafsel lichtbruin. De goed afgedroogde wortels toevoegen met plakjes dadel en rozijnen.

  2. De eieren kort loskloppen met zout, in de pan schenken. Even bakken, dan bestrooien met pistaches. Zachtjes doorbakken onder een deksel tot de bovenkant droog is. Hierbij pitabroodjes geven, warm uit de broodrooster.

Menusuggestie:

  • Vooraf: fattoesj een Syrische salade met stukjes brood, die ook in de Golfstaten graag gegeten wordt.

  • Een pitabroodje openscheuren en goudbruin roosteren onder een gloeiende grill. Laten afkoelen. Kleingesneden Batavia- of ijsbergsla mengen met peterselie, muntblad, postelein- of spinazieblad, plakjes komkommer, kleingesneden tomaatjes, lente-uitjes.

  • Een saus maken van 1 eetlepel sumak, 2 eetlepels olijfolie en wat zout. Mengen met sla. Op het allerlaatst kleine stukjes geroosterd brood over de sla strooien.

Eet smakelijk!

Dit boek is te koop bij onze online boekhandel. Klik op de onderstaande banner.