Pastinaakpuree met tijm, mosterd en crème fraîche (Een jaar in mijn keuken)

In het kookboek Een jaar in mijn keuken van Skye Gyngell staat op bladzijde 230 het recept Pastinaakpuree met tijm, mosterd en crème fraîche. De hoeveelheden in dit recept zijn gebaseerd op vier personen. Deze zoete, nootachtige puree is een heerlijk winters gerecht. Het past goed bij gegrild vlees, langzaam gestoofd konijn en kipgerechten.

ImageKlik hier voor de recensie van Een jaar in mijn keuken.

Ingrediënten:

  • 1 kilogram pastinaak

  • Zeezout en versgemalen zwarte peper

  • 4 takjes tijm

  • 1 eetlepel dijonmosterd

  • 50 gram boter

  • 2 eetlepels crème fraîche

  • Snuf versgeraspte nootmuskaat

Bereiding:

  • Schil de pastinaken en snijd ze in grove stukken. Doe ze in een pan, overgiet met koud water en doe er een flinke snuf zout en tijm bij.

  • Breng op halfhoog vuur aan de kook, draai het vuur laag en kook de pastinaken 15 minuten tot ze gaar zijn en een vork er gemakkelijk in gaat.

  • Neem ze van het vuur en stort ze in een vergiet. Gooi de tijm weg. Doe de hete pastinaak in een blender met de mosterd, boter, crème fraîche en nootmuskaat. Draai ze tot een gladde puree.

  • Proef – er moet waarschijnlijk nog wat zout en royaal peper bij.

  • Doe de puree om hem te verwarmen weer in de pan en roer hem op laag vuur tot hij heet is.

Eet smakelijk!