Gefermenteerde citroenen (Over rot)

In het boek Over rot van Meneer Wateetons, staat op pagina 74 het recept Gefermenteerde citroenen. De voorbereiding is 1 uur en het fermenteren duurt 4 weken.

 

Gefermenteerde citroenen vind je zowel in de Midden-Oosterse keuken, zoals in de tajines van Marokko, tot in de Oosterse keuken van bijvoorbeeld India. Je kunt deze citroenen overal gebruiken waar normaal citroen of citroenschil gebruikt wordt.

 

Klik hier voor de recensie van Over rot.

 

Benodigdheden

  • Een pot met enigszins brede opening, bijvoorbeeld een zuurkoolpot (Keulse pot, met steen) of glazen (weck)pot, optioneel met waterslot.

 

Ingrediënten

  • 5 onbespoten citroenen
  • Het sap van 3 citroenen
  • Ca. 2,5% steen- of zeezout van het geheel aan sap en citroenen (reken op zo’n 20 g)
  • 1 pijpje kaneel
  • 2 g korianderzaad

 

Bereiding

  1. Was de citroenen en halveer ze.
  2. Pers de drie citroenen uit en los het zout in het citroensap op.
  3. Stop alle ingrediënten in een pot en druk goed aan. Zorg dat de citroenen onderstaan.
  4. Fermenteer onder iets zwaars net beneden kamertemperatuur gedurende minstens 4 weken, maar langer mag ook. Die van ons staan al sinds januari 2015 en worden alleen maar lekkerder.
  5. Zet eventueel in de koelkast om de fermentatie te stoppen.

 

 

Tips en variaties

  • Een variant op dit recept hebben wij eens gemaakt met kumquats, in een 5% pekel van citroensap met komijn, peper en korianderzaad als smaakmakers. Waanzinnig.
  • Ook te gek: een Indiase variant met limoenen en mosterdzaad, garam masala , curryblad, koenjit en een piepklein beetje duivelsdrek (asafoetida).

 

 

Eet smakelijk!

 

Dit boek is online te koop bij Bol.com. Klik op de onderstaande banner voor meer informatie.