Langzaam gebakken rode uien (De Free Range Cook)

In het kookboek De Free Range Cook van Annabel Langbein staat op pagina 84 het recept Langzaam gebakken rode uien. De Voorbereiding vergt 10 minuten, de baktijd is 2 tot 2¼ uur. De hoeveelheden zijn voor 6 bijgerechten.

Dit is een van die slimme gerechten die je in de oven zet en waar je verder geen omkijken naaar hebt. Wanneer je de uien dan na een uur of zo uit de oven haalt, zijn ze heerlijk sappig en mals. Rode uien zijn zoeter dan witte uien, maar in feit kun je elke soort ui of sjalot nemen.

 

Klik hier voor de recensie van De Free Range Cook.

Ingrediënten:

  • 6 middelgrote rode uien, gepeld
  • 125 ml water
  • 1 eetlepel vloeibare honing
  • 2 eetlepels balsamicoazijn
  • een paar takjes tijm
  • 6 theelepels boter
  • zout en versgemalen zwarte peper

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 150 °C. Snijd een dun plakje van de boven- en onderkant van de uien en zet ze in een ovenvaste braadpan met deksel. Giet het water erbij.
  • Besprenkel de uien met de honing en azijn en leg de takjes tijm erop. Schep op elke ui een theelepel boter en breng ze op smaak met zout en peper. Doe het deksel op de pan en bak ze 1½ uur.
  • Haal het deksel eraf en laat de uien nog eens 30-45 minuten bakken, waarbij je ze geregeld bedruipt met het bakvocht, tot ze gaar maar nog steeds sappig zijn. Hierdoor krijgen ze een heel geconcentreerde smaak. Haal de pan uit de oven en gooi de tijm weg. Serveer de uien op aparte bordjes en bedruppel ze met eventueel overgebleven bakvocht.

Eet smakelijk!