In het kookboek Nog beter koken met De Perfecte Kok van Marcus Polman staat op pagina 84 het recept Aardappelpuree. De voorbereiding kost 15 minuten en de bereiding beslaat 35 minuten. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 2 tot 3 personen.


ImageKlik hier voor de recensie van Nog beter koken met De Perfecte Kok.

Ingrediënten:

  • 1 kilo kruimige aardappels
  • 250 milliliter melk
  • 250 gram boter
  • peper en zout
  • pureestamper of spatel
  • passeerzeef of pureeknijper

Bereiding:

  1. KOKEN: Kook de aardappels, giet ze af en kook ze droog
  2. MELK: Doe in een andere pan de boter, melk, peper en zout. Houd de volgende verhouding aan: 100 milliliter melk op 100 gram boter. Hoe kruimiger de aardappels, des te groter het absorberend vermogen; dus als je heel kruimige aardappels gebruikt, is er meer vocht nodig. Breng het melkmengsel aan de kook
  3. PUREREN: Meng scheut voor scheut de warme melk door de droge aardappels. Gebruik een stamper of spatel om de aardappels te pureren. Wil je een nog gladder resultaat, pers de puree dan nog een keer door een passeerzeef of pureeknijper. Voeg net zoveel melk toe tot de puree de gewenste dikte heeft. Breng de puree op smaak met peper en zout.

Tips en trucs

  • Voeg een sbuf nootmuskaat toe voor een klassieke puree zoals die in Nederland en België wordt gegeten. Puree op zijn Frans? Wees royaal met de boter.
  • Wil je een restant puree opwarmen, zet de schaal dan in een op 140 graden Celsius voorverwarmde oven. Dek de puree af met een stuk bakpapier of aluminiumfolie dat aan de onderzijde met boter is besmeerd. Zo blijft hij luchtig.

Eet smakelijk!