In het kookboek Noedels: snel en súper! van Sri Owen staat op bladzijde 74 het recept Laksa met een heet vispotje. De hoeveelheden in dit recept zijn voor vier personen als hoofdgerecht.

Deze laksa raad ik speciaal aan aan mensen die dicht bij zee wonen en echt verse vis kunnen kopen. Je kunt er het best rijstvermicelli bij eten, die in aparte kommen opgediend moet worden, niet vermengd met de soep. Ik raad je ook aan de noedels, garnalen en vis met stokjes te eten, maar drink de soep zo uit de kom, op de Japanse manier (al is dit geen Japans gerecht). Ik doe het veel liever zonder lepel, maar met kan natuurlijk ook.

ImageKlik hier voor de recensie van Noedels: snel en súper!

Ingrediënten voor de Thaise groentebouillon (1,75 liter):

  • 3 sjalotten, grofgehakt

  • 1 stengel citroengras, in drieën gesneden

  • 1 stukje galanga van 2,5 cm, in schijfjes

  • 1 grote rode chilipeper, zonder zaadlijsten en in de lengte in tweeën gespleten (desgewenst)

  • 0,5 theelepel zout

Bereiding van de Thaise groentebouillon (1,75 liter):

  1. Doe alle ingrediënten in een grote steelpan met 1,75 liter koud water. Breng dit aan de kook en laat 20-25 minuten zachtjes koken. Schuim zo nu en dan af.
  2. Zeef de bouillon boven een grote kom en laat hjem afkolen. Verwijder de vaste bestanddelen. Zet hem tot gebruik in de koelkast (maximaal 10 dagen).

Ingrediënten voor de Pasta voor Laksa:

  • 4-6 grote rode chilipepers, zonder zaadlijsten en kleingehakt

  • 6 sjalotten, kleingehakt

  • 3 tenen knoflook, kleingehakt

  • 6 kemirinoten, of 10 witte amandelen, gehakt

  • 2 theelepels gemberwortel, gehakt

  • 2 theelepels gehakte galanga

  • 2 eetlepels korianderzaadjes, grof geplet

  • 0,5 theelepel garnalen pasta (desgewenst)

  • 1 theelepel zeezout

  • 3 eetlepels tamarindewater

  • 2 eetlepels pinda- of plantaardige olie

Bereiding van de pasta voor laksa:

  1. Doe alle ingrediënten in een blender of keukenmachine en laat deze 1 minuut draaien. Voeg dan 175 milliliter koud water toe en laat het nog 2 minuten draaien.
  2. Giet de gladde pasta over in een steelpan en laat het net boven het kookpunt 40 minuten zachtjes koken.
  3. Laat de pasta afkoelen en bewaar hem in de koelkast (maximaal 7 dagen). Gebruik de hoeveelheden die in het recepten staan aangegeven.

Ingrediënten voor laksa met een heet vispotje:

  • 850 milliliter Thaise groentebouillon

  • 6-8 eetlepels pasta voor laksa

  • 280 milliliter kokosmelk

  • zout en vers gemalen zwarte peper

  • 175 gram zeeduivelfilet (staartstuk)

  • 115 gram tarbotfilet

  • 12 grote scampi\'s, gepeld en schoongemaakt

  • 115 gram zalmfilet

  • 115 gram krabvlees (alleen wit vlees) of gepelde gekookte kokkels

  • sap van 1 limoen (circa 3 eetlepels

  • handje koriander-, basilicum- of muntblaadjes, ter garnering

  • 2 Thaise pepers, kleingehakt (desgewenst)

  • 350 gram rijstvermicelli, van tevoren bereid en uitgelekt

Bereiding van laksa met een heet vispotje:

  1. Verwarm de bouillon in een grote steelpan en voeg als hij heet is de laksapasta toe. Laat een paar minuten zachtjes koken en voeg dan de kokosmelk toe. Laat nog 5 minuten zachtjes koken, roer regelmatig. Proef en breng het zo nodig op smaak.
  2. Voeg nu de zeeduivel toe en laat deze 1 minuut meekoken voor je (in die volgorde) de tarbot, garnalen en zalm erbij doet. Je kunt de vis naar keus heel laten, of in stukken snijden. Laat het geheel nog 2 minuten koken en voeg dan de krab of de kokkels, het limoensap, de kruiden en pepers toe, als je die gebruikt. Breng de soep tot aan de kook, dek de pan af en zet het vuur uit. Serveer de vis zodra je klaar bent met de noedels.
  3. Verwarm de rijstvermicelli, al schuddend in een zeef door er gedurende 30 seconden heet water over te gieten, laat ze goed uitlekken en doe ze in een grote kom. Bevochtig de noedels met wat soep uit het vispotje.
  4. Geef elke gast een kleine kom voor de noedels. Serveer de soep en de vis in iets grotere kommen, gegarneerd met kruiden. Eet de laksa en de noedelas zoals in de inleiding staat beschreven.
Eet smakelijk!

Dit boek is te koop bij onze online boekhandel. Klik op de onderstaande banner.