Welkom bij Tannetje.nl

Steak au poivre et calvados uit Normandië (Van de provence tot pondicherry)

In het kookboek Van de provence tot pondicherry van Tessa Kiros staat op pagina 68 het recept Steak au poivre et calvados uit Normandië. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 2 personen.

Dit is een fantastische maaltijd. Zorg voor een goede timing voor de frieten en het vlees, zodat ze tegelijk op tafel komen, allebei heet. Haal de steaks een uurtje of twee voor gebruik uit de koelkast, zodat ze niet meer koud zijn. Ik vind hierbij een groene salade lekker.

 

Klik hier voor de recensie van Van de provence tot pondicherry.

Ingrediënten

  • Franse frieten voor 2 personen
  • 1 afgestreken tl zwarte peperkorrels
  • 1 afgestreken tl groene peperkorrels op water, kort afgespoeld
  • 30 g boter
  • 2 entrecotes, ribeyes of lendenbiefstukken, elk ca. 220 g, met een vetrandje
  • 3 el calvados
  • 1,25 dl slagroom
  • Fleur de sel of grof zeezout

 

Bereiding

  • Bak de frieten en zorg dat er een met keukenpapier bekleed bord klaarstaat waar ze op kunnen uitlekken als ze klaar zijn.
  • Kneus de zwarte peperkorrels licht in een vijzel, zodat je nog grote stukken hebt. Doe ze over op een bord. Doe hetzelfde met de groene peperkorrels, zodat de meeste breken, en meng ze door de zwarte peperkorrels.
  • Verhit een zware koekenpan met antiaanbaklaag op hoog vuur. Wacht tot de pan zeer heet is (dit is belangrijk om het vlees goed dicht te schroeien en een mooie kleur te krijgen) en voeg dan de helft van de boter toe. Wacht tot hij sist. Leg de steaks in de pan en bak ze ongeveer 2 minuten, tot de onderkanten goed dichtgeschroeid zijn.
  • Keer de steaks en doe de overgebleven boter in de pan. Bestrooi de steaks met grof zout en strooi de peperkorrels erover en eromheen. Bak de steaks nog 2 minuten, nog steeds op hoog vuur, tot ze donkerbruin zijn. Als je ze doorbakken wilt hebben, moet je beide kanten nog iets langer bakken. Gebruik een tang op de steaks kort op de zijkanten neer te zetten, om het vet te schroeien.
  • Schud de pan een beetje en giet de calvados erin. Zet een stap naar achteren en gebruik een lange lucifer om de drank aan te steken. Laat de vlammen uitdoven. Je kunt de alcohol ook gewoon laten verdampen. Leg de steaks op voorverwarmde borden en houd ze warm.
  • Giet de slagroom in de pan. Zet het vuur iets lager en laat de saus een paar minuten pruttelen terwijl je met een houten lepel over de bodem en zijkanten van de pan schraapt.
  • Serveer de steaks met een royale hoeveelheid saus erover en geef de warme frieten erbij.

 

Eet smakelijk!

 

Dit boek is online te koop bij Bol.com. Klik op de onderstaande banner voor meer informatie.