In het boek Raïnaraï van Laurent Med Khellout staat op bladzijde 104 het recept Brik. De bereidingstijd voor dit recept is ongeveer 60 minuten en de hoeveelheden zijn voor zes personen.

ImageKlik hier voor de recensie van Raïnaraï.

Ingrediënten:

  • 700 gram aardappelen

  • 12 grote gamba\'s (Tip: African Pearl)

  • 2 grote uien

  • 5 tenen knoflook

  • bos koriander

  • zonnebloemolie

  • 1 theelepel zout

  • 1 theelepel peper

  • 0,5 theelepel komijnkruiden

  • 2 zakjes saffraan

  • 3 kwarteleieren

  • 1 pak pasteideeg (of loempiavellen) (Tip: Spring Home Pastry)

  • 2 eidooiers losgeroerd met 1 theelepel water

Bereiding:

  • Borstel de aardappelen schoon. Breng een pan met water aan de kook en kook de aardappelen in de schil in circa 25 minuten gaar. Laat ze afkoelen, pel ze en snijd ze in blokjes.

  • Haal de kop van de gamba\'s, pel de staartjes en kerf ze aan de rugkant iets in: trek de zwarte darmdraad eruit en snijd de gamba\'s in stukjes. Pel de uien en de knoflook en snijd ze met een kwart bos koriander fijn.

  • Verhit een koekenpan op hoog vuur, voeg een scheut olie toe en bak de uien, knoflook en koriander in 3 tot 5 minuten. Voeg zout, peper, komijnkruiden en saffraan toe. Draai het vuur laag en doe de gamba\'s en de aardappelblokjes in de pan. Roer het geheel goed om, haal de pan van het vuur en laat het mengsel goed afkoelen.

  • Besmeer de randen van een vierkant deegvel tot circa 2 cm vanaf de kan in met eidooier. Schep 1,5 eetlepel gambavulling in het midden van het vel en breek er een kwarteleitje op; vouw het deeg tot een driehoek. Druk de randen goed op elkaar. Maak zo pakketjes met de resterende deegvellen en vulling. Let op: bewaar de overige deegvellen tot gebruik in het plastic om uitdrogen te voorkomen.

  • Verhit 1 liter zonnebloemolie in een pan op hoog vuur tot hij goed heet is. Frituur steeds 2 tot 3 brikpasteitjes in de olie goudbruin en krokant. Draai de pasteitjes regelmatig om.

Tip:

Varieer de vissoort. Gebruik in plaats van gamba\'s eens tonijn of kabeljauwfilet.

Eet smakelijk!

Dit boek is te koop bij onze online boekhandel. Klik op de onderstaande banner.