In het kookboek Ching's snelle Chinese keuken van Ching-He Huang staat op pagina 99 het recept Scheermessen met spekreepjes en bamboescheuten. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 2 personen. De voorbereiding vergt 10 minuten en de bereiding eveneens 10 minuten.

In Frijian worden ingrediënten heel eenvoudig bereid om hun natuurlijke smaken goed te doen uitkomen. Ik heb in de geest van hun keuken twee smakelijke ingrediënten gecombineerd – zoete verse scheermessen en knapperige bamboescheuten. Gemakkelijk en heerlijk.


Klik hier voor de recensie van Ching's snelle Chinese keuken.

 

Ingrediënten:

  • 200 g scheermessen in de schelp, gewassen
  • 1 eetl. arachideolie
  • 2 eetl. versgeraspte gemberwortel
  • 100 g lardons, of doorregen spek in stukjes van 1 cm dik
  • 2 eetl. Shaohsing rijstwijn of droge sherry
  • 2 dl hete groentebouillon
  • 1 blik van 220 g bamboescheuten, uitgelekt, in plakken
  • 1 eetl. lichte sojasaus
  • een snuf versgemalen witte peper
  • 1 eetl. maïzena aangemengd met 2 eetl. koud water
  • een scheut geroosterde-sesamolie
  • een flinke handvol fijngesneden verse koriander
  • gestoomde pandanrijst, om erbij te geven

Bereiding:

  1. De scheermessen moeten zich sluiten als je op de schelp tikt, dus gooi alle open schelpen weg. Verhit een wok op hoog vuur en doe de arachideolie erin. Voeg als de olie begint te roken de gember toe, gevolgd door het spek en roerbak een paar seconden tot ze geuren. Doe de scheermessen erbij en roerbak 2 minuten (wat misschien wel wat ingewikkeld is met die lange schelpen). Voeg de rijstwijn of sherry en de hete bouillon toe en laat het gerecht 3-4 minuten koken tot de schelpen open zijn. Doe de bamboescheuten erbij. Gooi nog gesloten scheermessen weg.
  2. Breng het gerecht op smaak met de sojasaus en peper, breng het aan de kook, roer de aangemengde maïzena erdoor en laat de saus binden. Roer er een scheutje sesamolie en de koriander door en dien de scheermessen direct op met de pandanrijst.

Eet smakelijk!
 

Dit boek is te koop bij onze online boekhandel. Klik op de onderstaande banner: