In het boek Terra's Cook's Companion staat dit weetje over met Redenen om meer chocola te eten. Het spreekt vanzelf dat veel van deze stoffen behalve in chocola ook in andere levensmiddelen voorkomen, maar dan zonder het hoge gehalte aan suiker en verzadigd vetzuur. Maar daar maakt alleen een saaie piet zich druk over.
Chocola bevat veel antioxidanten, natuurlijke chemische stoffen die bescherming bieden tegen ziektes als kanker en hartaandoeningen. Het bevat bijna tweemaal zoveel antioxidanten als rode wijn en driemaal zoveel als groene thee.
-
Chocola heeft een hoog gehalte aan flavenoïden, die het niveau van \'goede\' cholesterol kunnen verhogen.
-
Chocola beschermt het hart tegen stress.
-
Chocola verwijdt de bloedvaten, de werking ervan is ongeveer even sterk als van een lage dosis aspirine en sterker dan van rode wijn.
-
Chocola bevat ijzer en magnesium.
-
Chocola bevat de stof cafeïne, die een stimulerende werking heeft.
-
Chocola bevat fenylethylamine, een oppepmiddel waar je vrolijk van wordt.
-
Chocola verkleint de kans op bloedstollingen.
De gemiddelde Japanner eet 2 kilo chocola per jaar. Een Fransman 7 kilo, een Duitser 9,8 kilo, een Belg 9,7 kilo, een Zwitser 10,2 kilo en een Nederlander 4.7 kilo.